Co je Barre? Originální cvičení pro získání kondice a formování postavy

 

Co je Barre? Originální cvičení pro získání kondice a formování postavy

16. 9. 2022 5839×
Rozhovory

Barre si u nás získává čím dál větší popularitu, zároveň tenhle super sport ne každý zná. My to chceme změnit, proto jsme pro vás připravili rozhovor s trenérkou Eliškou Sosnovou, ke které si rovnou můžete zajít na lekci.

Kdo je Eliška Sosnová?

Eliška je momentálně jediná certifikovaná lektorka Barre Eclipse cvičení v Česku. Kromě toho je také máma dvou synů, manažerka v rodinné firmě a milovnice sportu. 

V dětství měla problémy s revma, proto se sportu zase tolik nevěnovala. To se ale změnilo v dospělosti a zejména po dětech se do cvičení ponořila pořádně. Jóga byla příliš pomalá, kardio ani posilování samo o sobě nestačilo a tak se Eliška dostala až k Barre.

Právě v originálním cvičení nakonec našla únik od každodenního shonu a ideální pohyb, při kterém zapojí celé tělo. Lásku k Barre nyní šíří dál na svých lekcích.

Eliška Sosnová

Eliško, Barre je u nás zatím ve světě sportu novinkou. Jak byste lekci popsala?

Barre už u nás pár let funguje. Je pouze málo rozšířené. Já osobně vyučuji metodu Barre Eclipse a ta je zde opravdu novinkou. V tuto chvíli jsem jediná česká lektorka s touto certifikací. Lekce jsou typické také způsobem pozitivní motivace.

Lekce trvá kolem 50 minut. Každá svalová partie má svou písničku, po jejíž dobu tuto partii v různých variacích cvičíme. Klienty většinou překvapí nové pohyby a také pulsování, dipování a časté opakování cviku.

V čem se liší metoda Barre Eclipse od klasického Barre?

Barre Eclipse se od jiných metod (Total, Pure nebo Less Mills Barre) odlišuje způsobem pozitivní motivace, také nepoužíváme baletní tyče a hudba je podstatnější složkou než u ostatních metod. Nejde jen o odcvičenou lekci, víc se propojíte s lektorem.

Jde spíše o pomalejší nebo rychlejší cvičení? 

Cvičení začíná pomalou rozcvičkou, poté se střídá tempo cvičení dle hudby (podobně jako v HIIT) a zakončujeme opět pomalým protažením. Tepovka se vám určitě zvedne.

Je nějaký sport, ke kterému byste Barre přirovnala? 

Osobně bych barre přirovnala nejvíc k pilates. Ale podle mě je mnohem svižnější a zábavnější.

Jaké jsou hlavní benefity cvičení? Komu byste jej doporučila?

Mezi hlavní benefity patří zvýšení celkové kondice a rychlé vytvarování těla. U žen především nohou a zadečku. Cvičení doporučuji každé ženě, která se chce dostat do formy a vytvarovat tělo bez cvičení v posilovně.

Hodí se Barre jako doplňkový sport třeba pro tanečnice a tanečníky?

Ano hodí. Spousta lidí (v cizině) kombinuje Barre právě s klasickými tanečními lekcemi. Ale jde kombinovat s čímkoli. S posilováním, jógou nebo během.

Jak jste se k Barre dostala vy?

Já jsem barre objevila na zahraniční platformě online cvičení a okamžitě mě zaujalo. Proto jsem se rozhodla být lektorkou a přinést toto úžasné cvičení i mezi české ženy.

Co vás na Barre nejvíc baví? A co zase tolik ne? 

Na barre mě nejvíc baví rozmanitost. Každá lekce je jiná. Pokaždé děláme jiné cviky, jiné pořadí a střídá se i hudba. Skvěle si procvičíte tělo (občas prosíte o milost :D) a po konci lekce jste nabití energií. Pro mě je to vyvážená kombinace všech druhů cvičení. Opravdu mohu cvičit každý den. 

Ať se snažím, jak chci, nepřijdu na nic, co by mě na barre nebavilo. Určitě ne z pohledu cvičícího. Jediné co je pro mě jako trenéra náročné je hledat skvělou hudbu. Pokud mě osobně playlist nebaví, lekci si neužiju. Takže výběr hudby na lekci mi kolikrát zabere i několik dní.

Potřebuji na trénink něco speciálního? 

Na trénink nic speciálního nepotřebujete. Metoda kterou učím je přizpůsobena cvičení doma. Vystačíte si s židlí, lehkými činkami a malým míčkem, tzv. core ball. Můžete ale použít i lahve s vodou a polštářek.

Cvičíme naboso, takže ani sportovní obuv řešit nemusíte. Tím je cvičení skvěle dostupné i pro úplné začátečníky.

Cvičení Barre
Jedna z velkých výhod Barre je, že nepotřebujete žádné speciální pomůcky – vystačíte si i se židlí, lahvemi s vodou a polštářkem

Když budu chtít začít cvičit, potřebuji nějaké zkušenosti z baletu nebo jiného sportu?

Nepotřebujete žádné zkušenosti. Celou lekcí vás podrobně provedu a i během online lekcí vás navedu do správné pozice. Vždy je také možnost jednodušší či méně náročné verze cviku. Nemusí se tedy bát ani začátečníci či lidé s omezeními.

Chodí k vám na lekce i nějací muži? A mohou vůbec? 

Na lekce mi muži nechodí. Dva to zkusili a prý je to hrozně náročné cvičení. Tvrdí to i můj manžel. I když pravidelně cvičí v posilovně, musí zapojit jiné svaly, než jsou zvyklí. Každopádně jsou muži na mých lekcích vítáni!

Chcete našim čtenářům vzkázat ještě něco?

Nebojte se zkusit něco nového. Nabízím pro nové klienty první lekci zdarma, takže nemáte co ztratit. Pokud se do Barre ponoříte, budete se k němu stále vracet. Mluvím z vlastní zkušenosti.

Zaujalo vás cvičení? Kontaktujte trenérku Elišku přímo u nás na refcoachi a domluvte si svou první lekci.

Chcete začít sportovat? Najděte trenéra a dejte stop výmluvám.

Najít trenéra
Odebírejte náš newsletter!

Zadejte vaší e-mailovou adresu a my vás budeme průběžně informovat o novinkách ze světa refcoach.