Védská meditace a sport: Jak meditace pomůže při sportu?

 

Védská meditace a sport: Jak meditace pomůže při sportu?

10. 2. 2021 1716×
Rozhovory, Zdraví, Tipy na sportování

Védská meditace má oproti jiným praktikám výhodu ve své jednoduchosti. Zklidnit frekvenci tepu, dech i mysl zvládnete téměř bez úsilí. Jak ale meditace pomáhá sportovcům? Pozitivní účinky a princip nám v dnešním rozhovoru osvětlí lektor védské meditace Tomáš Reinbergr.

Kdo je Tomáš Reinbergr?

Tomáš Reinbergr je zakladatel české amatérské ligy VAŠE LIGA. Pokud hrajete například tenis, ping-pong, squash nebo badminton a chcete hrát s různými soupeři, můžete se v lize zaregistrovat. Systém vám každý měsíc přiřadí čtyři soupeře na vaší úrovni, se kterými utkáte.

Tomáš je ale především lektor jógy, kouč a učitel védské meditace. Svým klientům pomáhá ke sportu přistupovat vědomě, odhalit jejich potenciál, načerpat z pohybu energii, dosahovat lepších výsledků a objevit souhru těla a mysli.

Tomáš Reinbergr
Lektor védské meditace Tomáš Reinbergr

Jste učitelem védské meditace. Jak jste se k tomu dostal?

Začal jsem klasickou meditací na 10denním kurzu Vipassany pod vedením thajského mnicha. Měli jsme střídat pomalou chůzi a sezení, nic nečíst, s nikým se nebavit a vydržet to celých 12 hodin denně. Bylo to nekonečné. Chtěl jsem odjet každý den.

Pátý den se ale něco změnilo. Mysl se najednou zklidnila a ve mně se rozhostil nádherný klid a prázdno. Po kurzu ovšem tento stav zmizel. Techniku pro mě bylo hrozně náročné praktikovat v běžném životě.

Po nějakém čase jsem se ocitl na kurzu védské meditace u australského učitele. Hned při prvních dvaceti minutách jsem prožil podobný stav jako předtím po pěti dnech. Bez velkého úsilí, v příjemném sedu s opřenými zády. Byl jsem opravdu fascinován. Od té doby jsem tuto techniku neopustil. Postupně jsem začal šířit tuto meditaci dál.

Nakonec jsem se sám stal učitelem. Rád bych všem ukázal, že meditace může být snadná. Védská meditace je určená pro sportovně založené lidi, aby mohli být ještě aktivnější. Ne pro mnichy. Je to praktická technika, která se dá dělat i v tramvaji. 

Proč by se podle vás měli sportovci zaměřovat i na duševní stránku?

Sám hodně sportuji, občas i extrémně. Běhám ultramaratony, tedy někdy i přes 100 km za jeden den. Meditace je můj tajný recept, abych zůstal zdravý a mohl tyto závody dokončit.

Do mých kurzů meditace sportovci přichází často. Meditace je hluboká relaxace, při které si odpočineme více než při spánku. Za 20 minut doplníme více energie, než kdybychom 20 minut spali. A to se nám může při sportu hodit. Můžeme tak rychle nabrat sílu v krátkých pauzách mezi tréninky či zápasy.

Védská meditace
Meditace je skvělý způsob, jak doplnit energii mezi tréninky, zápasy, ale také o polední pauze v práci

Proč ze všech meditačních technik vybrat právě védskou meditaci?

Podle mě všechny meditační techniky vedou ke stejnému cíli. Ke zpomalení metabolismu, odplavení stresu a načerpání klidu a energie. Snažíme se přiblížit stavu bez myšlenek. Každá technika na to jde ovšem trochu jinak a jsou různě náročné. Záleží na člověku, co mu sedí nejvíce.

Jsou techniky, které nejprve přes soustředění a velkou snahu trénují mysl, která se poté zklidní nebo vypne. Tyto techniky mohou být hodně náročné. Bolí to. Pokud člověk vydrží, přinese to své ovoce. Problém ale je, že hodně lidí nevydrží. Změny a pozitivní prožitky totiž mohou být vidět až po několika týdnech. Tam se dostanou jen ti s velkou disciplínou a motivací.

U védské meditace je o jiné, nepoužíváme soustředění ani snahu. Čím méně se budeme usilovně snažit, tím lépe to bude fungovat. Jen se lehce vracíme k mantře. Při védské meditaci se již během několika minut zklidní frekvence tepu, dechu a zklidní se i mysl. Bez úsilí.

Když jsem po dvaceti minutách své první védské meditace otevřel oči, cítil jsem se osvěžený. Připadalo mi to jako pět minut. Takové prožitky mají mí studenti často. Říkají: „Kde sem to byl? Necítil jsem svoje tělo. Chci tam znovu.“ Z takových reakcí mám obrovskou radost. Jeden z důvodů, proč učím právě tuto techniku, je vedle praktičnosti právě ten okamžitý efekt.

Jak védská meditace funguje? Jak se ji můžeme naučit?

Védská meditace pochází ze staré indické civilizace. Po tisíce let si ji předávali učitelé meditace. Já stojím na konci této linie učitelů a cítím velkou pokoru a vděčnost, že jsem se k této moudrosti dostal a můžu ji šířit dál.

Tato tradice klade důraz na osobní a ústní předání techniky. Také je u ní důležitá přímá zpětná vazba od studentů, aby učitel mohl reagovat na specifické prožitky každého jednotlivce. Vše vysvětlil a případně upravil instrukce pro specifické situace.

Védská meditace využívá místo dechu mantru. Učitel dá každému studentovi osobní mantru, která nejvíce sedí jeho temperamentu. Platí u ní stejné principy jako u dechu: na nic netlačíme, nic konkrétního nechceme a bereme vše tak, jak to přichází.

Mantru si v duchu myslíme, nijak ji nezpíváme, ani nahlas nevyslovujeme. Zabaví nás a vede naši mysl i tělo k rychlému a hlubokému zklidnění. Tuto techniku učím na systematickém kurzu v Praze, který trvá 4 večery. Koná se většinou od neděle do středy a učíme se každý večer 2 hodiny.

Jak často by se měla védská meditace praktikovat?

Védská meditace má největší přínos, když meditujeme dvakrát denně, ideálně 20 minut. Jednou před snídaní, jednou někdy odpoledne před večeří. Takto zajistíme rovnováhy aktivity a pasivity, nabití energie a vybití energie, hlubokého odpočinku a uspokojující aktivity.

Ráno se ponoříme do meditace, kde se nabijeme energií, klidem a vnitřní spokojeností. Poté v průběhu dopoledne a odpoledne z tohoto zklidnění těžíme, naše smysly jsou svěžejší, naše akce účinnější. Když energii vybijeme a jsme unaveni, zameditujeme si. Tím se zbavíme nabraného stresu a únavy. Získáme více svěžesti pro večerní aktivity – ať už je to sport, péče o rodinu, práce či cokoli dalšího.

Ne vždy stihneme meditaci dvakrát denně. Nebuďte na sebe za to naštvaní, i meditace jednou denně nebo dokonce jednou za týden je lepší než žádná. Víc než dvakrát ji nepraktikujte. Při větším množství se může uvolnit více stresu.

My chceme stres vyplavit ven jemně a postupně. Pokud bychom uvolnili stresu moc, můžeme mít stejné prožitky (podrážděnost, kolísání nálad, iracionální rozhodnutí), jako když do nás stres vstupoval.

S čím může védská meditace pomoci ve sportu?

Meditace nám zrychlí reakci, zvýší koordinaci mysli a těla a odstraní mnohem rychleji stres způsobený fyzickou aktivitou. Díky hlubokému zklidnění zrychluje regeneraci, odplavení metabolitů a návrat tepovky do klidového režimu.

Z dlouhodobého pohledu nám meditace může snížit hladinu bazálního metabolismu. V průběhu dne se nám zpomalí tepová frekvence, zklidní dech. A to se nám může při sportu, obzvláště u vytrvalostního, hodit. Fungujeme pak úsporněji.

V neposlední řadě meditace rozvíjí také citlivost a vnímání vlastního těla. Díky tomu můžeme nejen lépe ovládat náš pohyb, ale také jemněji cítit, co a kde v těle nefunguje optimálně. Reagujeme potom mnohem rychleji a upravíme pohyb dřív, než přijde zranění.

Chcete se i vy naučit snadnou techniku meditace, která vám ve sportu může velmi pomoci?  Podívejte se na Tomášův profil a domluvte zeptejte se na vše potřebné nebo si rovnou domluvte lekci.

Chcete začít sportovat? Najděte trenéra a dejte stop výmluvám.

Najít trenéra
Odebírejte náš newsletter!

Zadejte vaší e-mailovou adresu a my vás budeme průběžně informovat o novinkách ze světa refcoach.