Funkční tělo: Co znamená a jak ho získáme?

 

Funkční tělo: Co znamená a jak ho získáme?

20. 11. 2021 1746×
Rozhovory, Zdraví

Co je to funkční tělo a jak ho získáme? Nejen na to jsme se zeptali naší trenérky Hanky Toufarové. Zjistili jsme, že rozhodně nejde o něco, na co by se měl soustředit jen vrcholový sportovec. Přečtěte si dnešní rozhovor a zjistěte, jak můžete i vy získat tělo, které vás nebude omezovat v ničem, co máte rádi.

Kdo je Hanka Toufarová?

Hanka je sportovkyně tělem i duší. Po tělocvičně pobíhala už od čtyř let, kdy si zamilovala aerobik. Věnovala se mu profesionálně a dokonce se stala stala mistryní Evropy a světovou vicemistryní ve sportovním aerobiku.

Slibnou kariéru jí překazily dlouhodobé bolesti kolen. Strávila roky na rehabilitacích, u lékařů i zkoušením alternativní medicíny, než se díky své mamince dostala k metodě FitPainFree®. Zdravotní cvičení, které jí pomohlo, dnes také sama trénuje.

Fit Pain Free Hana Troufarová
Metoda Fit Pain Free do Čech přišla díky mamince Hanky, která ji také stále učí

Hanko, ráda bych začala něčím o vás. U nás na refcoachi vás klienti najdou jako trenérku zdravotního cvičení. Můžete nám krátce popsat, co si pod tím máme představit?

Zdravotní cvičení je souhrn cviků a pohybů, které vedou k lepší postuře, tedy držení těla. Zaměřuji se především na kompenzaci dnešní sedavé doby a v každém cviku dbám na postavení lopatek. 

Vlivem způsobu života 21.století se nám neustále zkracují prsní svaly a ochabují ty mezilopatkové. I například při squatech nebo klicích, které lidi běžně znají, můžeme hlídat rovná záda, aktivovat a posilovat mezilopatkové svaly. Díky tomu dokážeme lépe stát, sedět a ulevit si od časté bolesti ramen. 

Kromě zlepšení kondice, koordinace, síly, posílení a protažení tedy stále hlídám, aby moji klienti prováděli cviky správně. To je základ, který spolu s pravidelností zajistí, že je naše tělo vyvážené a v rovnováze, mizí bolesti vyvolané jednostrannou zátěží, nedostatkem pohybu a neznalostí kompenzace.

To ale neznamená, že je to jednoduché! Stát například na jedné noze s rukama v týl SPRÁVNĚ je velká výzva i pro vrcholové sportovce. Naše tělo si totiž neustále hledá úlevné pozice, které musíme vědomě napravovat.

Správným posílením a protažením svalů, a hlavně uvědomováním si sebe sama, si zajistíme nejen zdravé tělo, ale také krásnější postavu, možnost dělat vše, co máme rádi a celkově kvalitnější život.

Zdravotní cvičení
U cvičení záleží doslova na každém detailu

Vím o vás, že jste bývalá vicemistryně ve sportovním aerobiku. Jak jste se od něj dostala ke zdravotnímu cvičení? 

Právě kvůli přetížení z vrcholového sportu. V šestnácti letech mi doktor řekl, že pokud nepřestanu cvičit, nebudu ve třiceti chodit z důvodu opotřebení chrupavek. Hrůznost jeho výroku, který by slabší povahy mohl přivést právě do tohoto stavu, mne donutila opustit závodění a přešla jsem do role choreografa a trenéra.

Několik let jsem nemohla dělat vůbec nic. Při chůzi z kopce mi kolena hodně otékala, po krátké procházce jsem cítila bodání, spadla nálada a radost a celkově se zhoršila kvalita mého života.

Asi po třech letech jsem začala opravdu velmi lehce zatěžovat kolena na spinningu, následovala chůze na pásu, šetrné zatěžování, lehký běh, venkovní běh. Ještě jsem ale nebyla zpět.

V roce 2016 jsem k tomu přidala první tréninkový plán FitPainFree, který mi vytvořila online Liba Plaček v USA, od které jsme se tuto metodu naučili. Nejen zvolenými cviky, ale především srozumitelným vysvětlením jsem začala chápat souvislosti bolesti, těla a jeho fungování. Plán jsem dodržovala a pozorovala, jak se vše den ode dne lepší, rovná, stabilizuje.

Následně jsem absolvovala první akreditovaný kurz, který školila moje maminka a postupně jsem nahradila špatné pohybové návyky těmi správnými, začala jsem lépe vnímat svoje tělo a nahradila posilovnu podložkou.

Teď je mi třicet, uběhnu sedm kilometrů v pohodě a bez bolesti, můžu si dovolit dělat vše, co mám ráda a jsem nejaktivnější člověk ve svém okolí. 😊

Jaký je rozdíl tedy mezi zdravotním cvičením a fyzioterapií?

Největším rozdílem je přístup ke klientovi. Řada fyzioterapeutů pracuje s pacientem tak, že na něj sahá. To znamená, že vám například pohybuje s rukou, když chce zlepšit rozsah v ramenním kloubu. 

Ale fyzioterapeut necítí, co cítíte vy. Tedy reaguje na vás a signály vašeho těla a to, že už je za hranicí, pozná až vaším syknutím nebo cuknutím. Zatímco já svoje klienty učím, jak jít pouze do bolesti a nikdy ne za ni. V bolesti totiž nic nezměníme. Učím je, co vlastně bolest znamená, že pocit protažení není to stejné, jako bodavá bolest. 

Na klienty tedy nesahám ale vedu je slovně a ukázkově tak, aby pochopili, co se jim v těle děje, cítili sami sebe, cviky se naučili sami, zařadili je do běžného dne a tím si sami ulevili od bolesti. Navíc máme velkou výhodu a to zásobník 400 cviků, díky kterým dokážeme přesně zacílit na to, co klient potřebuje.

Funkční tělo individuální lekce
Ukázky a vedení jsou základem individuálních lekcí

Co všechno můžu zdravotním cvičením řešit?

Obecně je to jednostranné přetížení ať už ze sportu, úrazu nebo sedavého zaměstnání a celkové zlepšení používání těla. V metodě FitPainFree však pracujeme také se skupinami, kterým se málokdo věnuje. 

Umíme řešit korekci nohou do X a do O, skoliózu, kyfózu, lordózu, ale také plochá bedra, která vnímám jako jeden z největších problémů dnešní doby (právě kvůli sedavému způsobu života), slabé zádové svaly a střed těla. 

Pomocí probuzení a uvolňování jednotlivých svalů zajišťujeme jejich funkčnost a především řešíme bolesti zad, kyčlí, ramen, … Můžeme tak předejít operacím nebo pomoci těm, kteří na ni museli a nyní se potřebují co nejrychleji vrátit zpět do života.

V souvislosti se zdravotním cvičením se skloňuje pojem „funkční tělo“. Co to znamená?

Z mého pohledu je funkční tělo takové, které zvládá všechny pohyby bez bolesti a v ničem nás neomezuje. Tělo, na které se můžeme spolehnout, které nás i v neobvyklých situacích podrží, umí se rychle zregenerovat a dobře nám slouží.

Když si představíme krásného namakaného bodybuildera, vidíme horu svalů, které v nás evokují  pocit zdravého člověka. Ovšem to, že máme krásnou postavu neznamená, že máme také funkční tělo. K tomu potřebujeme svaly posílené a protažené, tedy aby dokázaly pracovat ve své největší síle i délce. 

Ale ruku na srdce, protahování většinu populace nebaví, nebo jej nepovažují za tolik důležité a tak má funkční tělo opravdu málokdo

Je také důležité umět pracovat s každým svalem zvlášť (umíte stáhnout jen levou půlku hýždí?), aby se např. při pádu zapojily ty svaly, které zmírní následky. Pokud chceme jet například v zimě na hory, ale nepřipravíme na to svoje svaly, druhý nebo třetí den už cítíme přetížená stehna, tím pádem kolena, ohnutá záda a zbytek týdne si moc neužijeme. 

Funkční tělo je takové, které nám dobře slouží každý den, správně funguje a se kterým jsme v souladu.

Zdravé tělo, šťastné tělo

Takže funkční tělo není jen o dobré fyzičce? Já si ho vždy představovala jako něco, co mi pomůže se zvedáním těžkých vah nebo uběhnutím maratonu.

Vůbec ne. Na zvedání těžkých vah stačí hodně síly, na maraton hlavně vytrvalost. Ale i maraton můžeme zaběhnout se špatným běžeckým stylem, i sto kilo na bench můžeme zvednout jinými svaly, než které jsou pro tento cvik primární. Ale to má samozřejmě nepříznivé důsledky z dlouhodobého hlediska. 

Vše, co je maximální, co překračuje hranice, co není vybalancováno, se časem projeví jako bolest.

Budování funkčního těla je tedy vhodné pro každého, nejen pro vrcholové sportovce?

Budování funkčního těla je zcela zásadní pro každého! (Tesat do kamene! 😄) Každý další sport by měl být nástavba. Tělo je náš domov, náš chrám, dokonalý mechanismus, který i přes svou komplikovanost šlape jako hodinky.

Ale když se o něj nestaráme, neopečováváme a neznáme jeho možnosti, nevědomě si škodíme. Život s bolestí není normální a díky pravidelnému správnému pohybu můžeme spoustu obtíží z života odstranit. Ale my jsme si zvykli tišit signály těla léky. Spoléháme na systém, který má bohužel jiné zájmy, než naše zdraví a svoje tělo házíme na vedlejší kolej.

Je to jako s autem. Když pravidelně neměníme olej, nezajímají nás blikající kontrolky a nepřezouváme pneumatiky, daleko nedojedeme.

Funkční tělo online
Funkční tělo získáte i pomocí online lekcí nebo praktických patnáctiminutovek

Jestli to správně chápu, funkční tělo je do určitého stupně prevence zdravotních problémů. Dá se stejný princip využít i k jejich eliminaci?

Přesně a rozhodně. Díky preventivnímu cvičení můžeme eliminovat spoustu operací, tělesných obtíží, nepříjemných návštěv lékařů a roky zjišťování, co nám vlastně je. Sama to mám za sebou a je velmi těžké vytrvat a najít svoji cestu a způsob, který vyhovuje právě mě a který mi dává smysl. 

Práce s tělem i s hlavou by měla být základním vzděláním a ušetřila by nám mnoho času, energie i bolesti.

Jak tedy funkční tělo získám? Jak mám začít a jakého trenéra oslovit?

Funkční tělo začíná správnými pohybovými návyky. Hlídat si, jak stojím, jak sedím, střídat pozice, pravidelně se hýbat a hledat aktivitu, která je mi příjemná.

Ve svých individuálních konzultacích začínám podrobnou diagnostikou, kde už z postoje a příchodu klienta poznám, co nefunguje. Dále se ptám, co daný člověk dělá za práci, jak a kde sedí, jak často a jakým způsobem řídí, kolik času tráví v sedě, jak zvedá svoje malé děti, jak často sportuje, kolik času tráví ve špatné pozici u TV, …

A na základě těchto zjištění vím, jaké cviky mu nejvíce pomohou, vymyslím, jak je zařadit do jeho dne, aby korespondovaly s klientovým životním stylem, přidám trošku motivace a člověk vidí první výsledky velmi brzy, často již na první konzultaci. Tím pádem spíše vytrvá a dostane se z bolesti až k funkčnímu tělu.

Jako ve všech oborech, existují skvělí trenéři, kteří mají na srdci vaše zdraví a buď se sami vzdělávají, aby vám co nejlépe pomohli, nebo spolupracují s odborníky, kteří dokážou pomoci lépe. Stejně tak najdete trenéry, kteří po víkendovém kurzu letí do fitka „pomáhat“ ostatním.

Volila bych tedy odborníka, který vám bude sedět lidsky i profesně, který má něco za sebou a kterému důvěřujete natolik, že se vložíte do jeho rukou a společně nastavíte nové návyky, které povedou k funkčnímu tělu bez bolesti.

Funkční tělo může získat každý

Chcete si také užívat život bez bolesti a vědomí, že máte tělo, které vás nenechá ve štychu? S metodou FitPainFree se vaše přání může splnit. Domluvte si individuální konzultaci s Hankou či jiným trenérem zdravotního cvičení nebo vyzkoušejte online lekce

Jak online lekce zdravotního cvičení vypadá? Podívejte se na video.

Skvělou variantou pro neustále zaneprázdněné lidi jsou podle nás zdravé patnáctiminutovky. Na začátku týdne jsme s vámi také sdíleli video, ve kterém se naučíte tři cviky pro každý den. Začít svou cestu ke zdravějšímu tělu a kvalitnějšímu životu tak můžete třeba teď hned z pohodlí domova.

Chcete začít sportovat? Najděte trenéra a dejte stop výmluvám.

Najít trenéra
Odebírejte náš newsletter!

Zadejte vaší e-mailovou adresu a my vás budeme průběžně informovat o novinkách ze světa refcoach.