HuráLiga: Příležitost pro amatéry sportovat jako profesionálové

 

HuráLiga: Příležitost pro amatéry sportovat jako profesionálové

6. 4. 2022 1113×
Rozhovory

HuráLiga je největší amatérská liga v Evropě. Jak vznikla, kdo za ligou stojí a jak to vlastně celé funguje? Nejen na to jsme se v dnešním rozhovoru zeptali Ondřeje Krejčího, jednoho ze zakladatelů projektu.

Co je HuráLiga.cz?

HuráLiga.cz je největší amatérská liga v ČR a od jarní sezóny také v Evropě, za kterou stojí Ondřej Krejčí a Břetislav Krček.  Sdružují sportovce, kteří rádi sportují, ale chybí jim kamarádi, se kterými by si šli zahrát třeba tenis, badminton, kulečník a další sporty.

Nebo takové kamarády mají, ale nebaví je hrát pořád se stejnými protivníky. HuráLiga jim zprostředkuje každý týden nového soupeře na jejich výkonnostní úrovni. Soupeři mají různý herní styl a sportovci se tak nezačnou nudit.

Kdo za HuráLigou stojí a kde vznikl nápad ji založit?

Zakladateli HuráLigy jsem já s kamarádem Břeťou. Už roky hrajeme v Ústí nad Labem badminton. Já dokonce tvořím badmintonový pár s Břeťovo manželkou. 🙂 Břeťa před těmi roky jako ajťák programoval místní ústeckou Badligu, která se postupem času čím dál víc rozrůstala a hrálo jí i přes 60–70 lidí. To je v Ústí nad Labem obrovský úspěch. 

Jak Badliga oslovovala i lidi, které jsme neznali, říkali jsme si, proč zůstat jen v Ústí.  Můžeme přeci ligu nabídnout i lidem v ostatních městech… Po pár schůzích v místní pivotéce jsme se rozhodli, že do toho jdeme a založíme nový celorepublikový projekt.

Fungujete jen ve velkých městech nebo po celé republice?

Fungujeme tam, kde je poptávka nebo kde to má smysl. V začátcích jsme rozhodně mířili na velká města, kde je největší pravděpodobnost, že najdeme dostatek lidí pro spuštění lig. 

Tím, jak se stáváme v komunitě sportovců čím dál známější, rozrůstáme se i do dalších měst. Vymysleli jsme „HuráLigu na přání“, kam nám může kdokoliv napsat a společně zavedeme ligu i v jeho městě. Mimochodem dnes máme třeba dvě velké ligy i v obci Hněvotín, kde žije cca 1900 lidí.

V jakých sportech u vás můžu najít soupeře?

Aktuálně nabízíme ligy v tenisu, badmintonu, stolním tenisu, esportu, kulečníku a od jarní sezóny přidáváme i padelovou a šipkovou ligu. Nicméně v rámci HuráLigy na přání jsme připraveni zprovoznit ligu v téměř jakémkoliv sportu, pokud ucítíme zájem a liga bude dávat smysl.

HuráLiga Bedminton
HuráLiga začala jako liga badmintonu v Ústí, dnes ale nabízí 7 sportů v 31 městech

Musím být profesionál nebo se do ligy můžu přihlásit i jako amatér?

HuráLiga je čistě amatérská liga. Naše ligy jsou rozdělené na úrovně začátečník, mírně pokročilý a pokročilý. Svou úroveň si tak najde úplně každý. 

Co se týče registrovaných sportovců, ty apriori nevylučujeme. Nicméně vždy upozorňujeme, že budou hrát s rekreačními hráči a amatéry a je na jejich zvážení, jestli si s takovými hráči dokáží zahrát tak, aby to bavilo obě strany.

Podle čeho vyberete soupeře? A jak často?

Podle toho, jak hrajete. Los probíhá švýcarským systémem převzatým z šachu. Zjednodušeně lze ale říct, že pokud budete vyhrávat, budete dostávat soupeře, kteří také vyhrávají a naopak. 

Jde o jeden z nejspravedlivějších systémů pro losování soupeřů, kde nemůže hrát každý s každým. Nového soupeře dostanete každé pondělí a máte až 14 dní na to s ním zápas domluvit, odehrát a zapsat výsledek. Proto i náš slogan „Každý týden nový soupeř“.

V čem podle vás tkví největší benefit zapojení se do ligy?

Největším benefitem je rozhodně pravidelný přísun nových soupeřů a pravidelný sport. „Nutíme“ naše hráče každý týden odehrát jeden zápas a být každý týden na kurtu. 

Snažíme se také domlouvat v každém městě partnerská sportoviště se slevami na kurty, případně slevy do různých eshopů. Pokud třeba hráči hrají na našem partnerském sportovišti a ještě využijí slevu u našeho partnera například na nákup rakety, startovné se jim vrátí na slevách u našich partnerů.

HuráLiga

Chtěl byste dodat ještě něco dalšího?

Rád bych pozval všechny hráče, kteří rádi sportují a hrají jeden z našich sportů, aby se nebáli a HuráLigu si přišli vyzkoušet. Spoustu lidí odradí slovo „liga“ a mají strach, že svojí hrou budou kazit tu soupeřovu. Mimo to, že máme odzkoušeno, že 90 % těchto obav je zbytečných, nabízíme několik výkonnostních kategorií a každý si u nás vybere tu svou. 

Hráče navíc ještě v rámci úrovně roztřídí švýcarský systém, takže soupeře máme opravdu pro každého. No a pokud vás po první sezóně nepřesvědčíme, rádi vám vrátíme startovné.

Chcete začít sportovat? Najděte trenéra a dejte stop výmluvám.

Najít trenéra
Odebírejte náš newsletter!

Zadejte vaší e-mailovou adresu a my vás budeme průběžně informovat o novinkách ze světa refcoach.