Pool v Česku aneb kulečník z pohledu mistryně České republiky

 

Pool v Česku aneb kulečník z pohledu mistryně České republiky

5. 11. 2021 2275×
Rozhovory

Tentokrát jsme pro vás připravili rozhovor s Evou Maškovou, letošní dvojnásobnou mistryní republiky v poolu. Jak sama Eva říká, to je „ten kulečník s dírami“. V čem se pool liší od ostatních kulečníkových her, jaké má disciplíny, jak se k němu dostala a co ji na něm nejvíce baví? Nejen to se v dnešním rozhovoru dozvíte.

Kdo je Eva Mašková?

Eva je profesionální hráčka kulečníku. Věnuje se mu již 25 let a vyhrála nejednu důležitou soutěž. Mezi nejčerstvější úspěchy patří letošní vítězství Mistrovství Republiky v poolu ve dvou disciplínách, tzv. osmičce a nekonečné, a celkové třetí místo ve čtyřboji. V desítce byla první zase loni. 

V Mníšku pod Brdy založila kulečníkový klub, kam si můžete zajít zahrát kulečník i šipky, podívat se na sportovní přenos nebo si jen užít kvalitní bar v dobré společnosti. Kromě toho je Eva také aktivní trenérka kulečníku pro děti i dospělé. A teď už se pustíme do rozhovoru.

Pool Eva Mašková

Můžete nám, prosím, přiblížit co je pool?

Pool nebo také poolbilliard je jedním ze tří základních kulečníkových neboli biliárových (z anglického billiard) sportů. Dalšími jsou karambol a snooker. 

Pool se hraje na stole se šesti kapsami, o různých rozměrech, potaženém plátnem. Hraje se s bílou hrací koulí a 9-15 barevnými koulemi, záleží na disciplíně. 

Základní poolové disciplíny jsou „osmička“ neboli 8-ball, kde principem hry je dostat všechny své barevné koule (půlené nebo celé) do kapes (děr) a zakončit vítěznou černou koulí. 

Dále je to velice oblíbená „devítka“ neboli 9-ball, kde je principem hry zahrát barevné koule v pořadí od koule číslo 1 postupně do vítězné koule číslo 9. Novodobá populární disciplína „desítka“ neboli 10-ball je podobná „devítce“, ale vítěznou koulí je koule číslo 10. 

Nakonec, dle mého mínění, je nejtěžší disciplína „nekonečná“ či „čtrnáctka“ neboli 14.1 nekonečná. Principem této disciplíny je dosáhnout ve hře předem určeného počtu bodů, kde za potopení jakékoliv koule je 1 bod.

Pool se hraje po celém světě v různých výkonnostních kategoriích. V České republice jsou soutěže organizovány Českomoravským billiardový svazem na celostátní (Mistrovství republiky, Česká poolová tour a liga týmů) a regionální úrovni (regionální ligy) v rámci soutěžních sezón probíhajících od ledna do prosince daného roku.

Jak jste se dostala k poolu?

Ke kulečníkovému stolu mě přivedli přátelé ve čtrnácti letech. Vyrůstala jsem v Praze a nedaleko mého domova byl klub s pár kulečníkovými stoly. Hra mě začala bavit a lákalo mě proniknout do jejích tajů.

Z přátel, kteří mě přivedli k tomuto úžasnému sportu, bohužel nikdo neměl takovou touhu po zdokonalení se. Proto jsem začala vyhledávat lidi, kteří sportu rozumí a začala jsem se od nich učit, objížděla jsem různé turnaje a zdokonalovala se.

Co pro Vás tento sport znamená a co Vás na něm nejvíc baví?

Kulečník obecně pro mě znamená rodinu. Našla jsem mezi hráči skvělé přátele. Stát se úspěšným kulečníkovým hráčem znamená naučit se disciplíně a mít chuť se zdokonalovat a vyhrávat. 

Kulečník se stal mým životem a doufám, že se také stane mou prací. S týmem lidí jsme otevřeli kulečníkový klub Club Ef a zároveň založili klub sportovní, SK Divočáci z Mníšku, který především bude podporovat zvyšování členské základny Českomoravského billiardového svazu. Zejména se budeme orientovat na děti.

Kulečníkový klub v Mníšku
Kulečníkový klub v Mníšku

Jaký je zájem o pool v České republice?

V době, kdy jsem se začala věnovat závodnímu poolu, byl pool velice oblíbenou a dostupnou hrou. V dnešní době je znát citelné snížení zájmu o tuto hru. I to je důvod mého rozhodnutí ukázat široké veřejnosti, jak nádherný tento sport je.

Jak se liší hra žen a mužů v poolu? Jak byste nalákala více žen do tohoto sportu?

Toto je velice zajímavá otázka. Tento sport není nijak fyzicky náročný, ale i přes tento fakt, je výkonnost mužů zpravidla na daleko vyšší úrovni než výkonnost žen. 

I přesto existují mezi ženami excelentní profesionální hráčky na světové úrovni, které se výkonnostně vyrovnají mužům. Pro mě je tento fakt velikou motivací. Ráda bych, aby se soutěží účastnil větší počet hráček. 

Jak bych je nalákala? Myslím si, že pool je pro ženy, které rády tráví čas v mužské společnosti. Kulečníkový svět je protkaný zajímavými a úspěšnými lidmi z mnoha oborů. Je možné, zde potkat opravdové přátelé. 

Pool je koníček, kterému není těžké propadnout. Je to komplexní hra, kde je potřeba probudit velké množství dovedností. Pool je hra, kterou si člověk zamiluje.

Kulečník holky
Eva se ženám a dívkám snaží ukázat, že kulečník není jen sport pro muže

Napadají Vás nějaká doporučení pro začínající hráče poolu?

Kdybych dnes začínala znovu, určitě bych si našla trenéra. Vzhledem k tomu, že jsem se učila ze začátku všemu sama, naučila jsem se velké množství nesprávných věcí, které mě po letech začaly limitovat a musela jsem je odstraňovat. 

Kulečník má svůj systém a řád, jež každý trenér zná a dovede je přehledně vysvětlit a naučit. Cesta k pěknému prožitku ze hry je proto jednodušší.

Chcete se také naučit pool nebo třeba karambol? Kontaktujte Evu či jiného z trenérů kulečníku na refcoach ve vašem městě. Naučí vás vše, co potřebujete vědět pro profesionální hru i jen tak pro zábavu.

Chcete začít sportovat? Najděte trenéra a dejte stop výmluvám.

Najít trenéra
Odebírejte náš newsletter!

Zadejte vaší e-mailovou adresu a my vás budeme průběžně informovat o novinkách ze světa refcoach.