15 tipů: Jak se více hýbat

 

15 tipů: Jak se více hýbat

15. 2. 2022 1378×
Tipy na sportování

Pravidelný pohyb nám pomáhá udržovat fyzickou kondici, podporuje hubnutí a má pozitivní účinky na psychické zdraví. Najít si ale mezi prací, koníčky, rodinou a přáteli dostatek času na sport nebývá zrovna jednoduché. Proto jsme pro vás připravili 15 tipů, díky kterým se budete více hýbat každý den a ani si toho nevšimnete.

Proč je každodenní pohyb důležitý

Proč nestačí dvě hodiny za týden v posilovně a měli bychom se snažit o každodenní pohyb? Dvě hodiny jsou pouze něco přes jedno procento času z celého týdne. Kolik ho strávíte sezením v práci, sledováním televize nebo jídlem?

Abyste si udrželi fyzickou kondici, předcházeli kardiovaskulárním onemocněním, vysokému tlaku i dalším nemocem a hlavně udrželi dobrou náladu, pohybu je potřeba mnohem více. To ale neznamená, že musíte začít chodit každý den do posilovny. Pohyb je nejlepší zakomponovat do každého dne. 

6 benefitů každodenního pohybu

  • Čistá mysl a lepší soustředění
  • Snížení a udržení váhy
  • Zdravé svaly a kosti
  • Předcházení bolesti
  • Kvalitnější spánek
  • Dobrá nálada
  • Více energie

15 tipů: Jak na pohyb každý den?

Ráno autem do práce, 8 hodin na kancelářské židli, které přeruší jen cesta do kuchyňky na obědovou pauzu a pak zase autem domů. Po všech povinnostech, které vás tam čekají už zvládnete akorát usednout k oblíbenému seriálu a relaxovat. Sílu ani čas na pohyb už nevydolujete.

Poznáváte se v předchozím odstavci? Nejste v tom sami! Jestli to chcete změnit, vyzkoušejte naše tipy.

1. Pohyb hned po probuzení

Pár minut navíc najdete nejsnáze hned po ránu. Možná kvůli tomu budete muset nastavit budík o 30 minut dříve, vynechat ranní scrollování Instagramem nebo si vzít kávu do hrníčku s sebou. Energie a skvělý pocit ze cvičení vás ale bude provázet po zbytek dne!

Ranní pohyb jóga
Například jóga vás po ránu příjemně probere

2. Nechte auto doma

Místo cesty autem se do práce projděte nebo chůzi spojte s hromadnou dopravou. Poděkuje vám vaše zdraví, peněženka i naše planeta. Jestli se do práce jinak než autem nedostanete, můžete alespoň zaparkovat trochu dál od kanceláře.

3. Nečekejte na výtah

Máte občas pocit, že než přijede výtah stihnete schody vyjít dvakrát? Možná je na čase to vyzkoušet. Chůzí do schodů posilujte nohy, hýždě, kyčelní svaly i bříško. Zlepšování kondice navíc uvidíte každý den.

4. Vyměňte pracovní židli

Máte kancelářské zaměstnání? To pravděpodobně znamená třicet až čtyřicet hodin na židli. Vyměňte ji za nafukovací balón a využijte čas pro trénování lepšího držení těla a posilování zad. 

Tip: O důležitosti kompenzačních cviků k našemu životnímu stylu si přečtěte rozhovor o funkčním těle s Hankou Toufarovou.

5. Pořiďte si psa

Chybí vám motivace k pohybu a opuštění příjemného obýváku? Pořiďte si aktivního domácího mazlíčka, který bude vyžadovat vaši pozornost. Jestli si nemůžete psa pořídit domů, vydejte se do útulku ve vašem městě a adoptujte si psa alespoň na procházku.

6. Využijte čas u televize na pohyb

Od některých seriálů a filmů se prostě nemůžeme odtrhnout kvůli napínavému ději. Jestli ale koukáte na dlouhý sportovní přenos, opakujete po páté oblíbený díl Přátel nebo zabíjíte čas u reality show, jistě zvládnete část soustředění věnovat pohybu. Můžete se jen protáhnout, udělat pár dřepů a kliků nebo zařadit rychlý HIIT.

Pohyb u televize
Při sledování oblíbeného seriálu snadno stihnete krátký workout

7. Protáhněte se při čekání

Každý den strávíme neskutečné množství času čekáním. Než se začne vařit voda na kávu, než přijede metro, vytisknou se podklady, naběhne počítač, ohřeje se jídlo v mikrovlnce, vyjdou děti ze školy… Každou minutu můžete využít na rychlé protažení.

8. Rozdělte workout

Chcete více cvičit ale nedaří se vám najít ani půlhodina na workout, při které vás nikdo nevyruší? Rozdělte si cvičení na tři části – deset minut odcvičte hned ráno, deset minut před obědem a posledních deset po příjezdu domů.

Tip: Videa s krátkými workouty sdílíme také v refcoach sekci Cvičení na doma.

9. Pohyb v práci

Snažte se v práci co nejvíce hýbat. Pijte hodně vody, abyste chodili na toaletu a zvolte vždy tu, která je nejdál. Stejně tak se naučte chodit ke vzdálené kopírce či kuchyňce pro kávu. Místo komunikace e-mailem se kolegy na jednoduchou otázku zajděte zeptat osobně a navrhněte meetingy s procházkou po budově nebo kolem ní.

10. Nakupujte v malých obchodech

Obchodní centra nebo online nakupování ušetří čas, ale u místních výrobců často získáte větší kvalitu, zajímavější nabídku a také pohyb navíc. Udělejte si výlet po lokálních obchodech místo jízdy autem do obchodního centra.

11. Pohyb ve vyšším tempu

Ať zrovna děláte cokoliv, zkuste to rychleji. Obyčejný úklid, procházka nebo, cesta do práce se snadno změní v aerobní aktivitu, když přidáte tempo a zvýšíte intenzitu svého srdečního tepu.

Tip: Když chcete zvýšit rychlost, pusťte si svižnou hudbu.   

Pohyb při úklidu
S hudbou v uších úklid snadno proměníte v zábavný workout

12. Vyberte si zábavný sport

Jakmile najdete sport, který vás bude bavit, najednou si čas najdete snáze. Vyzkoušejte plavání, běh, jógu, posilovnu, ale i sporty jako je tenis nebo ninja trénink. Naučit se je můžete za pomoci trenérů, které najdete u nás na refcoachi.

Tip: Přečtěte si také náš článek plný tipů jak začít cvičit a vydržet.

13. Jděte na procházku

Procházky v jednom jsou skvělé na přemýšlení, ve dvou zase pro navození romantiky a čas na sebe navzájem. Dali jste si výbornou, ale těžkou večeři? Než usednete k televizi, oblečte bundu a udělejte dvacetiminutové kolečko na čerstvém vzduchu. 

14. Naplánujte aktivní rande

Nezáleží, jestli máte stálého partnera nebo randíte na Tinderu, rande nemusí být pokaždé jen kino, Netflix, posezení v kavárně nebo u večeře. Naplánujte příště aktivitu jako je bruslení, běžky, procházka na rozhlednu nebo třeba bowling

15. Buďte aktivní při sexu

Jako poslední jsme vybrali náš oblíbený tip. Víte, že při sexu můžete spálit pořádnou dávku kalorií! Záleží samozřejmě na poloze, délce sexu i vaší aktivitě. Přidat na vášni se proto zdaleka nevyplatí jen pro upevnění vašeho vztahu!

Doufáme, že vám naše tipy pomohou k aktivnějšímu životu. Nezapomeňte, že nejnáročnější je samotné nastavení rutiny, jakmile si na pohyb zvyknete, jde to samo. Nejlepší motivací budou výsledky, které na sobě sami brzy uvidíte.

Chcete začít sportovat? Najděte trenéra a dejte stop výmluvám.

Najít trenéra
Odebírejte náš newsletter!

Zadejte vaší e-mailovou adresu a my vás budeme průběžně informovat o novinkách ze světa refcoach.