Jak překonat úzkost pomocí sportu?

 

Jak překonat úzkost pomocí sportu?

1. 3. 2022 1778×
Zdraví, Tipy na sportování

V dnešní době je toho na nás všechny hodně. Při sledování světového dění nás snadno přepadnou obavy, strach a pocity úzkosti. Jak strach a úzkost překonat? Neexistuje sice jednoduchý všelék, sport vám ale může ulevit!

Co je úzkost a jak se projevuje

Úzkost může být reakce na určitou i neurčitou hrozbu. Pokud trvá jen krátkou dobu, není o moc škodlivější než běžný strach. Když se jí ale nezbavíme, může nás absolutně ochromit a zabránit nám „normálně fungovat“.

Mezi projevy úzkosti patří například:

  • Pocení
  • Průjem
  • Agresivita
  • Třes rukou
  • Nespavost
  • Zvýšený tep
  • Bolesti hlavy
  • Bušení srdce
  • Blednutí / červenání

Jak sport pomáhá proti úzkosti

Sport má na naše zdraví mnoho pozitivních účinků. Nejen na to fyzické, ale také na psychické. Mnoho z těchto benefitů přispívá k lepšímu zvládání pocitů úzkosti.

  • Cvičení zlepšuje kvalitu spánku a odpočinek je stěžejní při vyrovnávání se se stresem a úzkostí
  • Soustředění na sportovní cíl nebo daný úkol zaměstná vaši mysl a přestanete myslet na problémy
  • Týmové sporty mají ještě výraznější vliv na naše psychické zdraví díky zábavě a společnosti dalších lidí
  • Uvolňující se endorfiny zlepšují vaši náladu a snižují množství stresových hormonů kortizolu a adrenalinu
  • Sportování je dobrou prevencí získávání špatných návyků, jako je kouření či alkohol, které s úzkostí často souvisí
Jak překonat úzkost sportem
Jóga vám kombinací vědomého pohybu a hlubokého dýchání pomůže urovnat myšlenky

7 tipů: Jak překonat úzkost sportem

Jaké sporty vám pomohou s odreagováním a v boji se stresem a úzkostí? V podstatě všechny, které máte rádi a při kterých přijdete na jiné myšlenky. Jestli ještě tápete a hledáte ten správný pohyb pro vás nebo chcete vyzkoušet něco nového, inspirujte se naším výběrem.

1. Procházka na čerstvém vzduchu

Začneme úplně zlehka, procházkou na čerstvém vzduchu. Jestli máte pocit, že se vám nic nechce a nic nezvládnete, nazujte si pohodlné boty, do uší pusťte oblíbenou hudbu nebo zábavný podcast a vyražte alespoň na půlhodinovou procházku.

2. Běžecký trénink

Potřebujte naopak něco trochu intenzivnějšího? Možná je ideální čas investovat soustředění do běžeckého plánu. Střídejte různé druhy tréninků, sledujte tabulky a zaměstnejte své tělo i mozek. Se sestavením, sledováním i dodržováním plánu vám pomůže trenér běhu.

3. Jóga

Vrátíme se ke klidnějšímu pohybu a přesuneme se na zem, na jógovou podložku. Dechová cvičení, protažení, relaxace i meditace, které jsou součástí jógy, vám pomohou setřást pocity úzkosti.

4. Zdravotní cvičení

Problémy, se kterými se potýká naše psychika se často odráží i na našem fyzickém těle. Kvůli úzkostem nás pak mohou například bolet záda nebo tuhnout ramena. Pomůže od nich zdravotní cvičení nebo fyzioterapie.

Jak překonat úzkost box
Máte pocit, že potřebujete do něčeho pořádně praštit? Vyzkoušejte bojová umění

5. Box a další bojové sporty

Máte pocit, že už je toho na vás tolik, že byste nejraději do někoho nebo něčeho praštili? Vztek můžete ventilovat a zároveň se jej naučit ovládat při boxu a dalších bojových sportech. Při trénování se budete muset absolutně soustředit a přesunout své myšlenky od problémů.

6. Plavání

Plavání vyžaduje velký výdej fyzické síly, která má spolu s uklidňujícím zvukem vody pozitivní vliv na vaši psychiku. Navíc se jedná o ideální pohyb na posílení zad, se kterými bývají při stresu často potíže.

Sport pro překonání úzkosti
Pravidelný pohyb a uklidňující zvuk vody funguje jako kouzlo

7. Tenis

Na tenisovém kurtu se pořádně zapotíte a navíc budete muset být neustále ve střehu. Musíte se soustředit na tolik věcí zároveň, od sledování míčku, přes koordinaci, sprintování až po smečování, že budete mít po hodině na kurtu absolutně čistou hlavu.

Při boji se stresem pomáhá každému něco jiného. Je důležité zastavit a nadechnout se, nenechat se problémy převálcovat. Snažte se pojmenovat problém, který vás trápí s soustředit se jen na to, co můžete změnit.

Naučte se jakýkoliv sport s tím správným trenérem!

Vybrat trenéra
Odebírejte náš newsletter!

Zadejte vaší e-mailovou adresu a my vás budeme průběžně informovat o novinkách ze světa refcoach.