5 tipů jak na novoroční předsevzetí začít cvičit

 

5 tipů jak na novoroční předsevzetí začít cvičit

31. 12. 2021 1209×
Tipy na sportování

Koncem roku zpravidla děláme dvě věci: shrnujeme ten uplynulý a plánujeme příští. Až 50 % Čechů si také dává novoroční předsevzetí a začít pravidelně cvičit je jedno z nejčastějších. Na začátku je velké nadšení, málokdy ale vydrží alespoň do jara. Dá se vůbec novoroční předsevzetí vydržet a dotáhnout do cíle?

Nejčastější novoroční předsevzetí

  • Zhubnout
  • Začít cvičit
  • Jíst zdravě
  • Vzdělávat se
  • Šetřit peníze
  • Pokročit v kariéře
  • Přestat kouřit / pít
  • Věnovat se blízkým
  • Trávit méně času na internetu

Nejčastější novoroční předsevzetí se každoročně točí okolo zdraví fyzického i psychického. Na prvním místě každého žebříčku obvykle najdeme zlepšení fyzické kondice, respektive cvičení, v těsném závěsu pak stravu nebo hubnutí.

seznam předsevzetí
Co si na letošní seznam předsevzetí napíšete vy?

5 tipů: Jak na novoroční předsevzetí

Až polovina Čechů si na konci roku udělá seznam předsevzetí. Část z nich je ani nezačne plnit, další skončí po pár dnech nebo týdnech a jen několik vydrží až do splnění cíle. Jak na novoroční předsevzetí začít cvičit (nebo jakékoliv jiné) tak, abyste vydrželi?

Motivace předsevzetí

Důležitá je správná motivace. Proč chcete cvičit? Protože se to od vás očekává? Abyste měli dokonalou postavu? Nebo protože chcete být fit, zdraví a cítit se dobře? Jakmile najdete správnou motivaci, předsevzetí se plní snáz.

Specifický cíl

Čeho vlastně svým předsevzetím chcete dosáhnout? Možná chcete zhubnout, posílit, uběhnout maraton nebo se naučit nový sport. Takový cíl je ale pořád hodně obecný a nijak zvlášť motivující. Zamyslete se proto, o kolik a za jak dlouho chcete pokročit. Pozor, cíl musí být nejen specifický, ale také reálný.

Tip: Pokud začínáte běhat, přihlaste se na jarní závod, na který budete muset trénovat.

Plán plnění

Když máte motivaci i cíl, vytvořte plán. Rozhodněte se, kolikrát týdně budete cvičit nebo trénovat, v jakou dobu a jak dlouho. Svůj cvičební plán si napište do diáře nebo do telefonu a berte jej závazně. Pokud si s plánováním nevíte rady, vyhledejte trenéra, který vám pomůže.

Plánování předsevzetí
Naplánovat si plnění předsevzetí je důležité. Jakmile je vše černé na bílém, je těžší plány ignorovat.

Udržitelnost předsevzetí

Jedna z nejhorších věcí, které můžete udělat, je naplánovat si více, než můžete zvládnout. Nepřepalte začátek a nesnažte se zhubnout pět kilo za první dva týdny. Nenuťte se ke dvouhodinovému tréninku každý den, když už teď sotva stíháte pravidelně jíst.

Získání návyku

První dny vás žene motivace, endorfiny a možná i výčitky z představy vzdát se, kdy už jste utratili za permanentku. Po pár týdnech ale nadšení začne opadat. Výsledky nejsou nikde vidět a vás přestává bavit trávit čas v pohybem. Ze cvičení je potřeba udělat návyk a běžnou součást vašeho dne

Jak na to? Zvyk si většina lidí vybuduje během čtyř týdnů pravidelného opakování jakékoliv činnosti. Když budete pravidelně cvičit měsíc, stane se pohyb pravděpodobně součástí vašeho života a vy už se ho nebudete chtít vzdát. S překonáním prvního měsíce vám pomohou různé výzvy, cvičební programy nebo osobní trenér. 

Tip: Přečtěte si také náš článek 9 tipů: Jak začít cvičit – a vydržet

Novoroční výzvy 2022

Když už jsme vám poradili, že ke splnění novoročního předsevzetí pomůže i zapojení se do výzvy, vybrali jsme tři, které nás na leden 2022 zaujaly nejvíce. 

Skákání přes švihadlo pro Dominika

Skákání přes švihadlo je skvělý způsob, jak zlepšit fyzickou kondici a dostat se do formy. V lednu mohou vaše přeskoky navíc pomáhat! Zapojte se spolu s Markem a Tomášem ze Švihej do lednové Akce SRDCE a pomozte vybrat dostatek peněz na automobil, který usnadní život Dominikovi i jeho rodině.

Letošním cílem je vybrat 1 000 000 Kč a našvihat 100 000 000 přeskoků. Registrací přispějete 199 Kč a každý den v žebříčku uvidíte své pokroky. Kluci nejsou žádní troškaři a proto chce každý zvládnout 100 000 přeskoků. Překonáte je?

Tip: Chcete se o skákání přes švihadlo dozvědět více? Přečtěte si náš rozhovor s kluky ze Švihej.

skákání přes švihadlo

Lednová výzva s FITFAB Strong

Znáte partičku FITFAB Strong? Jde o český online (a občas i offline) fitness projekt, za kterým stojí Andy Pavelcová. Pod jejím vedením v posledních letech vyšlo osm cvičebních programů, v každém najdete čtyři až šest lekcí a vše je zdarma. 

V repertoáru najdete vše od nenáročných tréninků pro maminky nebo lidi s bolavými koleny, přes jógu a cvičení pro děti až po opravdu hard core lekce pro odvážné. A co je nejlepší? FITFAB tým sestavuje ke každému programu cvičební plán a navíc i měsíční plány, kde najdete lekce z různých programů. Rozhodně se tak nezačnete nudit.

Už vám asi došlo, že existuje také FITFAB měsíční výzva na leden 2022. Čekají vás čtyři lekce týdně a vědomí, že s vámi cvičí tisíce dalších nadšenců.

Yoga with Adriene: 30 Day Yoga Journey

Jestli umíte anglicky a máte rádi jógu, určitě znáte Adriene z Texasu a její YouTube kanál Yoga with Adriene. Její videa jsou oblíbená po celém světě a mnoho z nás jógovou cestu začalo právě s ní.

Adriene vás naučí jednotlivé pozice a jógu si s ní můžete zacvičit u kratších i delších videí. Kromě toho už osmý rok připravila třicetidenní jógovou cestu, ve které každý den najdete na YouTube nové video. 

Bonus: Když se na Nový rok odhodláte jít běhat, nezapomeňte se přidat do výzvy Rozběháme Česko na Nový rok! Můžete se tak stát součástí českého rekordu v počtu lidí, kteří vyběhnou v jeden den a svým pohybem přispět organizace DEMENTIA pomáhající lidem s demencí a jejich rodinám.

Spolu se začátkem nového roku se pouští miliony lidí do cvičení, trénování, zlepšení stravy a dalších cílů. Většina to možná vzdá, vy ale nemusíte být jedním z nich. Objevte pohyb, který vás bude opravdu bavit a stanovte si cíle, které vám za to stojí. Nejen v začátcích vám pomůže dobrý trenér

Chcete začít sportovat? Najděte trenéra a dejte stop výmluvám.

Najít trenéra
Odebírejte náš newsletter!

Zadejte vaší e-mailovou adresu a my vás budeme průběžně informovat o novinkách ze světa refcoach.