Bikini fitness: Co obnáší příprava a samotná soutěž?

 

Bikini fitness: Co obnáší příprava a samotná soutěž?

22. 6. 2022 8925×
Rozhovory, Tipy pro trenéry, Tipy na sportování

Bikini fitness má stejně jako klasická kulturistika své fanoušky i odpůrce. Není ale debat o tom, že za soutěží stojí spousta dřiny a odpírání. Dnes jsme připravili rozhovor s Veronikou Kosskovou o tom, jak se k bikini fitness dostala, jak probíhá příprava i na co si dát pozor. 

Kdo je Veronika Kossková?

Veronika Kossková se v profesním i osobním životě věnuje zejména fitness a výživě. V roce 2019 vybojovala 3. místo na mistrovství Čech soutěže bikini fitness. V sezóně 2022 Veronika přestoupila do kategorie wellness, kde se jí líbí a daří ještě lépe.

Kromě toho vyrábí krásné závodní plavky a trénuje fitness. Vystudovala vysokou školu se zaměřením na sportovní diagnostiku a výživové poradenství a vzdělání průběžně rozšiřuje pomocí kurzů. Volný čas navíc ráda tráví ve společnosti fitness nadšenců, nic důležitého jí tak neunikne!

Co soutěž bikini fitness obnáší?

V kategorii Bikini Fitness musíte splňovat hlavně mírně osvalenou postavu. Každý rok je jiný trend, ale největší zaměření je na ramena, široká záda, vypracovanou přední i zadní stranu stehen a hýždě. 

Poté musí být splněna celková prezentace, takže make-up, vlasy, šperky, plavky a velkou roli hraje posing, tedy správné pózování na podiu. V ženských kategoriích musíte mít formu a umět zaujmout. 

Kdy jste začala s fitness a jak jste se dostala k soutěžení v bikini fitness?

S fitness jsem začala v roce 2015. Kvůli zdravotním problémům jsem tehdy začala cvičit a zajímat se o kvalitnější jídlo. Postupem času jsem zjistila, že mě právě tento směr naplňuje, tak jsem se jej rozhodla jít studovat. Školu jsem našla v Praze, takže jsem si vystudovala VŠTVS Palestra a zůstala tu dodnes. 

Co se týče soutěžení, ve svém okolí jsem viděla spoustu lidí, co závodí a hrozně se mi to líbilo. Tak jsem v sobě našla v motivaci jít do toho taky a v roce 2018 jsem šla na své první závody.

Příprava bikini fitness se neobejde bez tvrdého tréninku a diety
Příprava bikini fitness se neobejde bez tvrdého tréninku a diety

Věnujete se ještě soutěžení nebo už „jen“ osobnímu tréninku?

Moje poslední závody byly roce 2019. Poté jsem se připravovala na rok 2020, jenže přišel covid, tak jsem to odpískala. Od té doby jsem měla pauzu a pouze trénovala, a k přípravě jsem se vrátila na sezónu 2022, tentokrát v jiné kategorii.

Letošní soutěže mám za sebou, poprvé jsem závodila v kategorii wellness. Hlavní rozdíl je, že ženy jsou zde svalnatější než v bikini fitness. Asi největší úspěch je, že jsem na prvních závodech v této kategorii dokázala vyhrát a pak se postavit na mezinárodní závody a porovnat se zahraničními závodnicemi.

Co všechno obnáší příprava na soutěž? Jak se mění v průběhu roku?

Soutěžní příprava obnáší mnoho, po fyzické, psychické i finanční stránce. Nejdůležitější je podle mě zvolit vedení, které člověku vyhovuje. Samozřejmě velkou roli hraje genetika a disciplína. 

Připravit se však musíte na tvrdé tréninky, hodně a hodně kardia, správně nastavenou dietu, pořízení závodních plavek, učení se pózovat a také další prvky sebeprezentace (boty, vlasy, make-up atd.)

Soutěžní příprava je hlavně o striktnosti a disciplíně. Člověk si prostě nemůže dát co chce k jídlu a musí na trénink. Takhle to musí vydržet do dne D. Jakmile je po závodní sezóně, snažím se dát pomalu tělo opět do normálu. 

U žen je ta cesta řekla bych náročnější hlavně z důvodu ztráty menstruace a hormonální nerovnováhy. Člověk musí ke všemu přistupovat hlavně s ohledem na svoje zdraví, to máme přece jen jedno.

Máte tipy, jak v přípravě udržet disciplínu?

Upřímně tohle je hrozně individuální a rozhodně razím jedno pravidlo: když se chce, všechno jde. Nikdo by neměl nikoho nutit, to je nejvíce kontraproduktivní. Tento rok jsem si prošla přípravou, která byla dostatečně dlouhá a vše šlo postupně, tento přístup mi velmi vyhovoval. 

Veronika Kossková trénink

Co je podle vás na přípravě nejnáročnější, s čím nejvíce bojujete vy či vaše svěřenkyně?

Podle mě je asi nejnáročnější kontrola stravy, ne každý se dokáže vzdát oblíbených jídel a surovin. Řekla bych, že spoustě ženám se bikini fitness líbí a klidně by ho zkusily, ale to jídlo dokáže opravdu odradit. Věřím ale, že když to člověka baví, tak se dokáže přizpůsobit všemu.

Co pro vás byl v začátcích největší šok?

Jako největší šok považuji asi to, jak rychle člověk dokáže přibrat zpět váhu, kterou hubnul. To jsou však začátečnické stavy, kdy chcete všechno, co jste nemohli jíst. Každá příprava člověka posune v mnoha směrech.

Je důležité připravit se na soutěž také po psychické stránce?

Určitě! Co se týče žen, je důležité přijít na podium sebevědomá a prodat celou tu práci, které se tak dlouho věnovala. Samozřejmě bych řekla, že během celé přípravy jsou chvíle, kdy se člověku nechce a musí někde v hlavě nastavit autopilota a makat dál. 

Tip: Přečtěte si náš rozhovor s Karolínou Szabovou o tom, jak moc spolu tělo a mysl souvisí.

Jak jste zmínila, v sezóně 2022 jste přešla do kategorie wellness. Jaký je rozdíl mezi bikini a wellness fitness?

Rozdíl mezi bikini fitness a wellness fitness je jen v tom, že máte větší svalstvo hlavně v oblasti nohou a hýždí. Jinak musíte splňovat úplně vše co v bikini, tj. osvalení ramen, zad, stehen, hýždí, prezentace na pódiu, make-up, vlasy, plavky, šperky a posing.

Veronika Kossková – Bikini vs. Wellness fitness
Rozdíl mezi wellness a bikini fitness? Wellness vyžaduje více svalů

Tvoříte také jedinečné závodní bikiny zdobené kamínky Preciosa či Swarovsky. Proč jste se do tvoření pustila?

Plavky jsem se rozhodla vyrábět, protože jsem nechtěla čekat než mi někdo nějaké ušije. Také jsem si chtěla zvolit perfektní kombinaci, která se mi bude líbit. Byl to pro mě jen pokus a nakonec jsem v tom našla zálibu.

Chcete našim čtenářům ještě něco vzkázat?

Chci poděkovat všem, kteří mě sledují, kteří četli tento článek a všem těm, co mě v mojí cestě podporují.

Hledáte pomoc s cestou k vašim fitness cílům nebo se chcete dostat do formy na soutěž? Domluvte si s Veronikou osobní fitness trénink

Chcete začít sportovat? Najděte trenéra a dejte stop výmluvám.

Najít trenéra
Odebírejte náš newsletter!

Zadejte vaší e-mailovou adresu a my vás budeme průběžně informovat o novinkách ze světa refcoach.