Cvičení doma s FITFAB Strong: Kvalitně, česky a zdarma

 

Cvičení doma s FITFAB Strong: Kvalitně, česky a zdarma

24. 1. 2022 1199×
Rozhovory, Tipy na sportování

Cvičení na doma v češtině, kvalitně a zdarma? Přesně to vám nabídne partička FITFAB. Čtyři holky plné energie, skvělá hudba a různorodé lekce zvládly rozhýbat už desetitisíce lidí. My jsme se jich dnes zeptali, jak vůbec program vznikl, pro koho je vhodný a jestli cvičení doma stačí k udržení kondice.

Kdo stojí za FITFAB?

Za FITFAB stojí zakladatelka programu Andy Pavelcová, vedle které nikdy nechybí další tři důležité ženy: Katy Selešiová, Andrejka Mokrejšová a Niky Kněžourová (se kterou jsme připravili dnešní rozhovor).

Co je na holkách tak speciálního? Kromě toho, že mají spoustu energie, kterou vám v každé lekci předávají, například Andrejka je nutriční terapeutka (doporučujeme mrknout na její Instagram, který je plný rad a tipů z oblasti výživy) a Katy zase tanečnice. Lekce jsou proto opravdu různorodé a nepřestanou vás jen tak bavit. 

Kromě tohoto pevného jádra by ale FITFAB nebylo tím, čím dnes je, bez řady sportovců, trenérů, poradců, partnerů, hudebníků, techniků a skvělé komunity, která okolo FITFAB vznikla. Mimochodem, všechny holky mají kromě FITFAB i stálou práci na plný úvazek (kdo by řekl, že Andy, která vás bude mučit jedním plankem za druhým, je právnička a usměvavá běžkyně Niky zase PR manažerka v oblasti nemovitostí).

Jádro FITFAB
Pevné jádro FITFAB: Niky, Andrejka, Andy a Katy Autor: Anna Turková

Začneme tím nejdůležitějším: Co je FITFAB?

FITFAB Strong je prvním českým online fitness programem na živou hudbu zcela zdarma. Na kontě už v rámci projektu máme osm fitness programů, z nichž každý obsahuje 4 až 6 cvičících lekcí. 

Mezi programy najdete lekce pro ostřílené sportovce, úplné začátečníky, jógíny, děti nebo třeba těhotné ženy. Délka jednotlivých lekcí se liší. Ty nejkratší mají okolo 20 minut, ty nejdelší až k 50 minutám. Stejně tak se liší i náplň jednotlivých lekcí. Silové cvičení, cardio, tanec, mobilita, jóga a další styly, každý si vybere, co mu nejvíce sedí a na co má zrovna náladu. 

Především je ale FITFAB Strong komunita šířící lásku k pohybu v každém věku. S námi může začít a vydržet úplně kdokoli.

Jak a proč první program FITFAB Strong vznikl?

Program vznikl v roce 2017 a stojí za ním myšlenka dostupnosti zábavného pohybu zdarma úplně každému.

Zároveň tu chyběl nějaký ucelený program v češtině. Vše bylo v angličtině, které ne každý rozumí, a potom ze cvičení nic nemá, jelikož neustále kouká s hlavou zakloněnou do monitoru a kontroluje pohyby. 

A tak si úplně každý může najít web FITFAB Strong nebo naše lekce na YouTube a cvičit doma kdykoli se mu zachce. 

FITFAB Strong
FITFAB Strong byl první program, který vznikl. Dnes už jich je dalších sedm. Autor: Anna Turková

Máte už osm cvičebních programů. Čekaly jste hned od začátku takový úspěch?

Nečekaly jsme takový úspěch ani u prvního programu. Samozřejmě někde v hloubi duše jsme doufaly, že se program uchytí a lidé ho s nadšením budou doporučovat dál, ale musely jsme stát především nohama na zemi.

Úspěch byl ale obrovský. Ihned po spuštění se program začal mezi lidmi šířit, a tak jsme po půl roce v létě 2018 natočily FITFAB Light, odlehčené cvičení do horkých měsíců, které se lidem během parných dnů hodilo. 

Poté přišel FITFAB Stronger, třetí program, do kterého s námi poprvé šel náš nyní oficiální partner. A současně programů na kontě máme osm, celkově tedy něco okolo 50 lekcí a nejen to. 

Cvičí s vámi desetitisíce lidí, je cvičení vhodné pro každého?

Jak jsem již zmínila v předchozích odpovědích, tak z velké většiny ano

Zacvičí si začátečník s programem FITFAB Light, FITFAB Well. Mírně pokročilý si užijete programy Cvičte doma, FITFAB Twenty a FITFAB Strong a Stronger a pokročilý se zapotí u FITFAB Strongest a FITFAB Power.

Děti se naopak vyblbnou u FITFAB Kids a těhotné ženy a ženy po porodu uvolní tělo u FITFAB Well.

Zacvičí si ti, kteří doma nedisponují žádnými pomůckami, i ti, kteří jich doma mají celý regiment. 

Zacvičí si s námi nadšenci do jógy, taneční machři i zastánci silového tréninku. 

Co je podle vás největší výhodou cvičení doma?

Jednoznačně časová flexibilita a úspora času. Přeprava do fitness centra a z něj zabere čas, který by se dal jinak využít daleko efektivněji. Doma můžete najít a spustit video v pár minutách. Máte kvalitně odcvičeno, a to jste ani nemuseli nikam jezdit. 

A samozřejmě finanční aspekt. Naše lekce jsou zcela zdarma, a tak dostupné i pro někoho, kdo za cvičení ve fitku utrácet peníze nemůže nebo nechce. 

A co naopak nevýhodou?

Pokud je někdo fanouškem fitness centra jako takového, které je plně vybavené stroji a právě na těch nejraději cvičí, z našich lekcí si asi nevybere. Cvičíme s pomůckami, ale možnosti jsou na domácí cvičení, co se posilovacích strojů týče, omezené. 

Tím směrem jsme ani jít nechtěly. Naše lekce jsou spíš takové skupinové hodiny. 

Občas se setkáme s tím že člověk nemá doma tolik prostoru či má pod sebou sousedy a nechce jim „skákat na hlavu“. Pro takové případy máme v každém videu i lehčí variantu, která je bez skoků a proveditelná i pro ty, kteří mají třeba nějaké omezení.

Je cvičení podle videí dostačující, nebo je vhodné je doplňovat profesionálními hodinami na živo?

Lekce vytváříme s maximálním důrazem na techniku a správné provedení a téměř u každého cviku ukazujeme, jaké nejčastější chyby se při nich stávají. Vždy v lekci najdete také lehčí variantu cviků pro začátečníky či lidi s omezením. 

Pokud si nejste provedením jisti, lekci si můžete stopnout, jednoduše přetočit a na provedení se podívat znovu. Náš tým se skládá z trenérů, kteří lidskému tělu rozumí a zajímají se o jeho správné a zdravé fungování. 

Pokud se ale někdo opravdu necítí a připadá si, že u domácího cvičení dělá chyby, rozhodně doporučujeme najít profíka a prokonzultovat to s ním. 

Tip: Začali jste cvičit a bolí vás tělo? Při námaze se mohou projevit problémy, které se dlouho schovávaly. Nezapomeňte, že je důležité nesoustředit se pouze na kardio a posilování, ale také na řádnou kompenzaci a protahování. Chcete se o problematice dozvědět něco navíc? Přečtěte si rozhovor s Hankou Toufarovou o funkčním těle.

FITFAB Power
Že je cvičení na doma jen pro holky? Ani náhodou! A už vůbec ne s FITFAB Power. Autor: Anna Turková

Na konci loňského roku vyšel nový FITFAB Power. V čem se oproti ostatním liší?

Jde o prvním program, v němž se na pozici lektorů objevují muži. Z řad českých fitness trenérů jsme vybrali opravdovou špičku. Kluci tomu dali zase úplně jiný rozměr. 

V programu jsou dvě čistě silové lekce. První vede trenér Jakub Čečelský, druhou běžecký trenér a fitness instruktor Jan Kempa. Cardio lekci vede Les Mills instruktor David Pártl a taneční lekci choreograf Marty Tamáš. Dynamickou jógu jsme svěřili Tomášovi Strnadovi, zkušenému jóga instruktorovi, a lekci mobility skvělému Radkovi Laci.

Zároveň jsme tým doplnili o více mužů, kteří cvičí spolu v lekci s trenérem. 

Cílem bylo ukázat, že cvičení doma rozhodně není pouze ženská záležitost. Mnohdy nám i samy ženy píšou, že by se ke cvičení jejich chlapi přidali, ale nějaké hopsání pro ně není. A tak jsme jim nadělili na míru šitý a opravdu peprný program. 


Poznámka redakce: V únoru 2022 se holky na FITFAB Instagramu podělily o informaci, že další program pod jejich vedením vyjde zase na konci roku!

Jaká lekce ze všech programů je vaše nejoblíbenější?

To nejde takto říct. Každá má své kouzlo, každá je jiná a něčím specifická. Ke každé lekci máme vazbu a každá je svým způsobem naše oblíbená. 

FITFAB ale už dávno není jen o cvičení. Co dalšího vaše parta dělá?

Máte pravdu. 

Pořádáme offline akce jako fitness a jóga víkendy po celé ČR, sportovní campy, přednášky. Každý týden ve čtvrtek s námi mohou lidé v Praze vyběhnout na veřejném výběhu. 

Pro firmy a jejich zaměstnance pořádáme sportovní a edukativní programy na míru v rámci našeho projektu FITFAB Naživo

Vydáváme také roční fitness a motivační diáře. 

Zároveň vzděláváme o výživě a fitness skrz FitNut akademii a o duševním zdraví skrz Brainee akademii, které může studovat každý, koho tato témata zajímají více do hloubky.

FITFAB podcast
Partička FITFAB je žádaná na všech frontách, zvou je i do podcastů. Autor: Anna Turková

Chcete čtenářům vzkázat ještě něco?

Hýbejte se s radostí, uvažujte racionálně a kriticky, pokud jde o cokoli spojeného s vaším zdravím, a jednou provždy se vykašlete na detoxy a cvičení každý den! 

Tak co, pustíte se také do cvičení s FITFAB? Pokud jsme vás inspirovali, sdílejte ve Stories fotku a označte náš Instagram i FITFAB partu, ať se můžeme vzájemně podporovat!

Tip na závěr: Pokud se lekce rozhodnete vyzkoušet, přečtěte si také naše tipy, jak začít cvičit a u cvičení vydržet. S videy od FITFAB to ale půjde levou zadní!

Chcete začít sportovat? Najděte trenéra a dejte stop výmluvám.

Najít trenéra
Odebírejte náš newsletter!

Zadejte vaší e-mailovou adresu a my vás budeme průběžně informovat o novinkách ze světa refcoach.