Skákání přes švihadlo: Začátky, pomůcky a benefity

 

Skákání přes švihadlo: Začátky, pomůcky a benefity

25. 7. 2021 2821×
Rozhovory, Tipy na sportování

Skákání přes švihadlo je skvělý sport pro zlepšení fyzické kondice, posílení svalů i zrychlení reakce. Chcete se naučit skákat a zajímá vás, jak začít? Připravili jsme rozhovor s kluky ze Švihej, kteří odpoví na všechny vaše otázky ohledně skákání přes švihadlo, jeho benefitů, výběru švihadla i samotném tréninku.

Kdo stojí za Švihej.cz?

Za projektem Švihej stojí bratři Tomáš a Marek Vaněčkovi. Ke skákání přes švihadlo se dostali skrz trénink boxu. Inspirovali se americkým olympionikem v řecko-římském zápase Buddym Leem, který celou svou kariéru postavil právě na švihadle.

Pořídili si Buddyho ikonické švihadlo a později se s ním seznámili, prošli jeho výcvikem, složili zkoušky jedinečného systému skákání přes švihadlo a rozhodli se, že jej chtějí rozšířit mezi lidi u nás. A tak vzniklo Švihej.

Na webu www.svihej.cz najdete plno rad a tipů, články o skákání přes švihadlo, ale také vlastní obchod s kvalitními švihadly i dalšími potřebami pro skákání. Kluci mají také YouTube kanál, kde sdílí videa s tréninky a sledovat je můžete na Šviháckém instagramovém účtu.

Marek a Tomáš ze Švihej
Tomáš a Marek jsou Šviháci do morku kostí

Jak začít skákat přes švihadlo? Proč je dobré oslovit trenéra?

Důležité je vzít švihadlo do ruky, začít a zjistit, jak na tom jste. Za Švihej bych doporučil věnovat se správné technice a budování základů, protože tyhle věci nejvíce pomohou v dalším rozvoji, pokud vás to začne opravdu bavit.

Na druhou stranu vím, jak úžasný pocit je provést trik, který se vám ještě nikdy v životě nepovedl. Tím si švihadlo zamilujete. Každopádně vždycky byste se měli vracet k základním technikám a šperkovat je.

Mít trenéra skákání nebo člověka, který vám radí, je velká výhoda. Celý váš pokrok urychlí, pomůže vám vyvarovat se zraněním, frustraci ze špatně nastavené délky švihadla, a hlavně rozfázuje určité typy technik. Díky tomu se je rychleji a precizněji naučíte. Pro začátek doporučuji alespoň náš YouTube kanál s tréninkovými videy.

Jaké jsou největší benefity skákání přes švihadlo? Existují naopak úskalí?

Velkou předností skákání je rozmanitost a kreativita. Můžete si sami vymýšlet nové triky, kombinovat je nebo zkoušet různé sestavy. Každý skáče jinak, má jiný styl, a to je největší krása. Skákání přes švihadlo dokáže zlepšit koordinaci, soustředění a schopnost rychle reagovat.

Co se týče zdraví, skákání zlepšuje kardiovaskulární systém, hustotu kostí, snižuje riziko zranění kotníků a zlepšuje svalovou sílu. Nepřestane vás to bavit, máte se stále kam posouvat a zlepšovat se. Výhodou pro rekreační skokany je zapojení celého těla a spálení více kalorií.

Úskalí vidím v tom, když se se nesprávně skákáním začíná. Může vás odradit špatně vybrané švihadlo nebo jeho délka. Může dojít k přepálení tréninkových dávek, které vedou ke zranění. Nejčastějším zraněním je bolest holení. Také se můžete zaseknout na nějakém bodě a nevíte, jak se posunout dál. S tím se snažíme pomoci ve Švihej.

skákání přes švihadlo
Jak vidíte, skákání přes švihadlo je skvělý způsob pro získání lepší kondice

Co potřebuji ke skákání přes švihadlo?

Na skákání potřebujete jen malý prostor. Skákat se dá opravdu skoro všude a pokud povrch není na skákání vhodný, stačí pořídit přenosnou podložku. Z pomůcek pak potřebujete pohodlné sportovní oblečení, pevnou obuv a samozřejmě vhodné švihadlo.

Chceme, aby všichni Šviháci věděli, jak technicky správně skákat a aby zůstali po celou dobu motivovaní. Vytvořili jsme proto balíček Katana Rope 3v1, ve kterém získáte švihadlo, videomanuál a přístup do uzavřené facebookové skupiny.

Videomanuál vás provede začátky skákání, nastavením délky švihadla, ukážeme vám základní techniku, rozcvičku a konkrétní trénink. Ve facebookové skupině pak načerpáte inspiraci a tipy od ostatních šviháků.

skákání přes švihadlo
Se začátky vám může pomoci balíček od Švihej se švihadlem, videomanuálem a podporou uzavřené skupiny

Jak vybrat švihadlo?

Vybírejte si švihadlo podle svých cílů a důvodů, proč chcete skákat. Na našem webu najdete průvodce výběrem švihadla. Jednoduše lze hlavní typy definovat takto:

  1. Chcete se dostat do kondice, zhubnout, cítit se dobře? Vyberte si švihadlo s PVC lankem.
  2. Baví vás pohyb, chcete zkoušet triky a bavit se? Zvolte korálkové švihadlo.
  3. Chcete si vypracovat postavu? Sáhněte po zátěžovém švihadlu

Tip: Přečtěte si náš článek a zjistěte vše o výhodách korálkového švihadla i slevu 15 % na refcoach švihadlo od Švihej.

Zátěžové švihadlo je těžší a při skákání intenzivněji zapojíte svaly horní poloviny těla

Jak probíhá trénink skákání přes švihadlo?

My rádi děláme vysoce intenzivní Intervalové tréninky neboli HIIT, kdy si nastavíte časové intervaly práce a odpočinku. Jako základní jednoduchý příklad uvedu 3×5 kol, 30 sekund 95% úsilí, 10 sekund odpočinku a dvouminutová pauza mezi sériemi. Můžete kombinovat délku tréninku, intenzitu a časy práce a odpočinku. Meze se nekladou a vše je velmi individuální. 

Trénink můžete také zaměřit jedním směrem:

  • Technický trénink – vyberete si jeden trik či techniku, která vám nejde a na té v tréninku pracujete. Nedíváte se na čas, netrénujete do selhání, ale do té doby, dokud jste mentálně přítomní a soustředění. Trénujete jak bez švihadla, tak i s ním. Jde o preciznost. 
  • Kombinovaný trénink – švihání prokládáte workoutem dle libosti, např. kettlebelly, kalistenika, kliky, cviky s odporovou gumou, expanderem, whatever. 
  • Specializovaný trénink – určíte si, co chcete tréninkem zlepšit. Může to být footwork, síla gripu, koordinace nebo rychlost rukou a další. Tomu přizpůsobíte použité techniky.

Zaujalo vás skákání přes švihadlo? U nás na refcoachi můžete přímo kontaktovat Marka i Tomáše a domluvit si první trénink. Staňte se Švihákem pod vedení zkušených trenérů, se kterými nehrozí nuda. Nezapomeňte sledovat náš Instagram, kde se dozvíte to nejzajímavější ze světa sportu a trénování.

Chcete začít sportovat? Najděte trenéra a dejte stop výmluvám.

Najít trenéra
Odebírejte náš newsletter!

Zadejte vaší e-mailovou adresu a my vás budeme průběžně informovat o novinkách ze světa refcoach.