7 super tipů: Jak se vrátit ke cvičení po létě

 

7 super tipů: Jak se vrátit ke cvičení po létě

8. 9. 2022 989×
Tipy na sportování

Teploty začínají klesat, děti začaly chodit do školy a ani se nenadějeme a stromy se začnou zbarvovat do podzimních barev. Je to oficiální – léto skončilo. A spolu s ním také výmluvy. Mnoho z nás v letních měsících zanedbává pravidelnost tréninků nebo cvičení vynechá úplně. Jak se ale po létě vrátit zpět k rutině, začít zase pořádně běhat nebo chodit do posilovny?

7 tipů: Jak se vrátit ke cvičení po letní pauze

Uvědomili jste si, že jste po dvou měsících letních radovánek trochu ztratili formu? Mezi dovolenými, letními pikniky a festivaly se snadno stane, že z pravidelného běhání třikrát týdně zvládnete vyběhnout sotva jednou na měsíc. A komu by se v rozpálených dnech chtělo do fitka, když může trávit čas u bazénu?

Přestože vás pokles kondice možná trápí, nedělejte si příliš velké starosti. Tělo si všechnu práci pamatuje a zpět do formy se se správným nasazením a rutinou dostanete levou zadní. A na příští rok si můžete přečíst naše tipy, jak se udržet v kondici i na dovolené.

Jak se vrátit k tréninku
Návrat po delší pauze nebývá jednoduchý, s námi ho ale zvládnete

1. Definujte si cíle

Kdykoliv začínáte cvičit, jedna z nejdůležitějších věcí je stanovení cílů. Jejich překonání vám dodá pořádnou dávku endorfinů a spolu s nimi i sílu jít na další trénink. Cíle ale musí být reálné, v opačném případě by vás mohly naopak demotivovat.

Tip: Než se budete pouštět do překonávání svých nejlepších výsledků, dejte si za cíl vrátit se do původní formy.

2. Začněte pomalu

Přepálit začátek nebo si nastavit tréninky, u kterých se budete akorát trápit je strašně jednoduché. Začněte pomalu a stabilně přidávejte na náročnosti postupně. První týdny si klidně místo silového tréninku můžete dát náročnější jógu a běh v tempu vyměňte za pohodový výběh po městě.

3. Naplánujte si trénink

Určete si pevný den a čas tréninků na další týden, zapište si je do diáře a považujte je za stejně důležité, jako například pracovní schůzku. Naplánujte si proto jen tolik tréninků, kolik reálně stihnete – nikdy není problém další přidat.

Skupinový trénink
Skvělá varianta je také skupinový trénink – jakmile slíbíte, že přijdete, už ho nebudete chtít zrušit.

4. Vyzkoušejte nový sport

Vůbec vás neláká představa vrátit se k tréninku jako před létem? Možná je na čase vyzkoušet nový sport. Ať už jen jako doplňkový na rozhýbání nebo úplný přechod. U nás na refcoachi najdete přes 60 různých sportů a stovky trenérů v Česku.

5. Odměňte se

Za poctivé cvičení sami sobě slibte odměnu. Můžete například vyrazit na večeři do restaurace, do které se už dlouho chystáte nebo si koupit nové sportovní vybavení či oblečení. Co třeba naše švihadlo, které vzniklo ve spolupráci s kluky ze Švihej?

6. Najděte si parťáka

Ve dvou se to lépe táhne. Najděte si proto parťáka, se kterým se znova do cvičení pustíte. Nebo někoho motivujte, aby konečně začal. Může jít o partnery, kamarády nebo rodinu. Pokud se s vámi do cvičení nikdo nepustí, alespoň o svých plánech řekněte co nejvíce lidem. Určitě je nebudete chtít zklamat.

7. Návrat neodkládejte

Se začátkem školního roku se zpravidla pojí mnoho starostí a zařizování. Proto si možná říkáte, že bude lepší návrat do fitka nebo k jinému sportu ještě trochu odložit. Nenechte se zlákat falešnou představou, že později budete mít více času. Ani se nenadějete a přijdou podzimní prázdniny, Vánoce a nakonec Silvestr.

Návrat ke cvičení po dovolené
Návrat k tréninku neodkládejte, už vůbec ne, pokud se připravujete například na závod

Extra tip

Nakonec pro vás máme jeden extra tip – prostě začněte. Jelikož už čtete tento článek, je jasné, že cvičit chcete. Nestrachujte se, že výsledky nebudou podle představ a užívejte si pohyb. Každý trénink je krok na cestě k vašemu cíli – ať už je jakýkoliv.

A nezapomeňte – se vším vám rádi pomohou naši refcoach trenéři. Označte nás na Instagramu na fotkách z tréninků a celá naše skvělá komunita vás podpoří.

Chcete začít sportovat? Najděte trenéra a dejte stop výmluvám.

Najít trenéra
Odebírejte náš newsletter!

Zadejte vaší e-mailovou adresu a my vás budeme průběžně informovat o novinkách ze světa refcoach.