8 tipů: Jak si přes Vánoce udržet formu

 

8 tipů: Jak si přes Vánoce udržet formu

12. 12. 2021 1674×
Zdraví, Tipy na sportování

Vánoce jsou čas lásky, klidu a pohody. A taky čas vyčerpávajících příprav, nekonečných nákupů dárků, večírků dlouho do noci a setkávání se s přáteli a rodinou u stolu plného neodolatelného jídla. Jde vůbec přes Vánoce dodržet rutinu a neztratit formu? 

8 tipů: Jak zůstat přes Vánoce fit

Formu si přes Vánoce můžete udržet, i když si užijete pohodu se vším všudy. Se správným přístupem se nemusíte děsit lednového návratu do posilovny a utrpení při snaze vrátit se k rutině. Život naštěstí není černobílý a neexistuje jen jedna správná cesta. 

Není potřeba dodržovat přísný trénink za každou cenu ani se na cvičení kvůli Vánocům vykašlat. Připravili jsme pro vás osm tipů, jak najít kompromisy, zůstat v nabitém prosinci fit a užít si svátky bez stresu.

Sport a Vánoce
Jak se o Vánocích motivovat k běhu? Naplánujte si tematický cíl, který se vám bude hodit na fotku při sdílení!

1. Cvičte brzy ráno

Víte, že vás bude po práci lákat zajít na svařák (i když to letos bohužel nebude na vánoční trhy) nebo plánujete obejít obchody a sehnat pár dárků? Až se vrátíte domů, pravděpodobně se vám už nebude chtít nic dělat.

Naplánujte si proto pohyb hned na ráno. Jděte se proběhnout po nasvíceném městě nebo vyražte dříve do práce a zastavte se ve fitcentru. Abyste ušetřili čas, upravit se můžete až po sprše po tréninku. Jestli po ránu nemáte na náročnější pohyb sílu, zkuste alespoň jógu.

2. Zkraťte tréninky

Kde vzít čas na tři hodinové tréninky (a to ani nemluvíme o vypravování, protahování, sprchování…), když skáčete mezi pečením, nakupováním dárků, prací, dětskými besídkami a firemními vánočními večírky?

Neočekávejte od sebe nadzemské výkony a tréninky jednoduše zkraťte. Místo hodiny a půl v posilovně si naplánujte krátký půlhodinový workout doma. Ušetříte čas na cestě, nebudete se muset vypravovat a nebude vám líto utratit za vstup na tak krátkou dobu. Počítá se každá minuta.

Vánoční procházka
I vánoční procházka s rodinou se počítá jako pohyb

3. Zdravá strava

Nebojte, není potřeba měnit milované linecké za „zdravé cukroví“. Ani si místo bramborového salátu s řízkem dát jen zeleninu s přírodním kuřecím plátkem. Pokud se po celý rok stravujete správně, pár méně vhodných jídel váš pokrok nezastaví ani neztratíte formu.

Jak jíst o Vánocích zdravě? Snažte se svému tělu dávat dostatek živin, stejně, jako po zbytek roku. Naše tipy?

  • Vánočku k snídani doplňte tvarohem s trochou čerstvého ovoce
  • Cukroví si dejte každý den pár kousků místo celé krabice 
  • Salát si k večeři pořádně a bez výčitek užijte 

Mimochodem, víte, že se složení obávané majonézy v bramborovém salátu nutričními hodnotami příliš neliší například od ořechového másla?

Tip: Hlídejte si kalorický příjem i u alkoholu. Svařák si dejte bez cukru a na večírku popíjejte raději vodku se sodovkou místo ginu s tonikem či jiného sladkého nápoje. A nezapomeňte přes Vánoce doplňovat pitný režim.

4. Kvalita před kvantitou

Kvalita před kvantitou – v jídle i pohybu. Vychutnejte si pár kousků oblíbeného cukroví místo toho, abyste se bezmyšlenkovitě po hrstech u televize cpali tím, které vám vlastně tolik nechutná. Salát připravte z čerstvé zeleniny místo konzervy a radši než tři kupované vánočky si upečte jednu poctivou domácí.

Již jsme se shodli, že na dlouhé trénování o Vánocích mít čas nebudete. Snažte se ale z času, který na cvičení vyhradíte získat co nejvíc. Radši než na rychlost se ale zaměřte na správné provedení cviků po vzoru funkčního tréninku

5. Zábava pro dobrou formu

Nezapomeňte, že přirozený pohyb se také počítá. Máte tak o to větší motivaci projít se po sousedství a hledat nejkrásnější výzdobu, jet na víkend na sjezdovku, projet se na běžkách nebo si zabruslit na kluzišti.

Až budete plánovat běžecké trasy, dejte jim vánoční podtón. Vymyslete třeba trasu, která bude v aplikaci na mapě vypadat jako vánoční stromek nebo hvězda, proběhněte se k městskému vánočnímu stromu nebo na trh. Když se ale rozhodnete zastavit na svařák, nezapomeňte si s sebou přibalit něco teplého na sebe.

Vánoce a sport
Na hory můžete vyrazit třeba s partou ve vánočních kostýmech

6. Připravte si plán na Vánoce

Nejhorší je, když se dostanete do skluzu a najednou nestíháte přípravy. Po práci běžíte rovnou do obchodů, cukroví pečete na poslední chvíli po nocích, nezbývá čas na spánek a už vůbec nemáte sílu ani náladu na cvičení nebo přemýšlení nad zdravou stravou.

Proto si hned na začátku připravte kalendář na celý měsíc. Zapište si do něj všechny povinnosti, které chcete splnit, rozepište si plán pečení a zdobení cukroví, nezapomeňte si zapsat data všech vánočních večírků a zakomponujte do diáře i plán cvičení.

7. Držte formu s parťákem

Je pro vás příliš těžké odolat delší pauze a chcete jen polehávat u pohádek, ochutnávat cukroví a připravovat se na velkou štědrovečerní hostinu? Máme pro vás tip, který funguje téměř zaručeně, když hledáte způsob, jak vydržet u cvičení. Najděte parťáka, se kterým se budete navzájem motivovat.

Domluvte se s kamarádem, kamarádkou nebo se svou drahou polovičkou a cvičte společně. Nezáleží, jestli si půjdete zaběhat nebo společně vyrazíte do posilovny. Nakonec se můžete vánočním filmem odměnit nabití endorfiny. A jestli se s vámi do cvičení nikdo nechce pustit, vyberte si trenéra, který se o motivaci postará.

8. Nebuďte na sebe přes Vánoce příliš tvrdí

Netrestejte se za větší porci jídla hladovkou a nesnažte se cvičit do úmoru, když už sotva držíte otevřené oči. Buďte ke svému tělu shovívaví a nechte ho také vydechnout.

Když se náhodou ten jeden nebo dva týdny v roce opravdu hýbat nebudete, nic tak strašného se nestane. Když si ale nedopřejete dostatek spánku a živin a přesto budete dřít dvě hodiny v posilovně, výsledek se dostavit může. Bohužel ne pozitivní.

Vánoční cukroví

Užijte si Vánoce a čas s nejbližšími. Netrapte se, když přes svátky přiberete kilo nebo dvě a soustřeďte se hlavně na své zdraví – fyzické i psychické. Na pohyb bude vždycky času dost. A třeba vám Ježíšek přinese pod stromeček nějaké pěkné sportovní oblečení, příslušenství, permanentku do fitness centra nebo poukázku k trenérovi. 

Naučte se jakýkoliv sport s tím správným trenérem!

Vybrat trenéra
Odebírejte náš newsletter!

Zadejte vaší e-mailovou adresu a my vás budeme průběžně informovat o novinkách ze světa refcoach.