Esport – Nejrychleji rozvíjející se sport ve světě

 

Esport – Nejrychleji rozvíjející se sport ve světě

17. 8. 2021 1619×
Rozhovory

Esport

Máme pro vás další rozhovor, tentokrát s Radimem Zaoralem. Pobavili jsme se o tom, co esport je, jaká je jeho historie i jaké je potřeba vybavení. Chcete mít přehled o soutěžích tohoto sportu nebo vás zajímá, jak vypadá trénink? Přečtěte si článek a dozvíte se víc. Radim Zaoral se věnuje hře League of Legends. Jako hlavní trenér jsem působil například v týmech Esuba nebo eXtatus. Také pracuje jako instruktor na platformě esportacademy, kde se individuálně věnuje hráčům z řad veřejnosti.

Můžete nám na začátek rozhovoru popsat, co je to esport?

Esport (elektronický sport, progaming) představuje organizované soutěžní hraní jednotlivců a týmů. Soutěží se mohou účastnit profesionální i amatérští hráči v jakékoli hře, na jakékoli platformě.Ať už je to PC, konzole nebo mobil. Mezi nejpopulárnější tituly patří League of Legends, Valorant, CS:GO, DOTA 2 nebo Hearthstone.

Jaká je historie tohoto sportu? Kdy tento sport vznikl a jak se vyvíjel v ČR?

První událost, která se dá považovat za esportový turnaj je z roku 1972. Zásadní byl pro rozvoj esportu technologický pokrok, zejména rozmach internetu, který umožnil vznik multiplayerových her jako je Quake, Counter-Strike, Starcraft. Právě Starcraft se stal v Koreji „národním sportem“ a vytvořil prostor pro další tituly.

Jedním z nich je celosvětově populární titul League of Legends z dílny Riot Games, kteří od roku 2011 při každoročním turnaji „Worlds“ posouvají hranice esportu. Madison Square Garden, Olympijský stadion „Ptačí hnízdo“ a celá řada diváckých rekordů. U nás je vývoj podstatně pomalejší, ale vstup velkých investorů za poslední dobu nás může výrazně posunout.

Jaké je potřeba vybavení k esportu?

Pro PC gaming doporučuji primárně investovat do monitoru a myši. U monitoru je důležitá obnovovací frekvence. Kromě mechanických klávesnic a myší doporučuji také vybavení zaměřené na zdraví hráče (brýle pohlcující modré světlo nebo ergonomické herní židle).

V esportu se konají různé soutěže. Můžete nám je, prosím, přiblížit?

V každém titulu je prostředí a struktura trochu odlišná. Oproti klasickému sportu máme celou řadu soutěží, které jsou pořádány třetími stranami. Tito organizátoři pořádají ligy nebo turnaje na základě licence od tvůrce hry. Soutěže probíhají on-line, v místě konání turnaje nebo kombinovaně (např. základní část on-line, playoff off-line).

Riot Games (tituly Valorant a League of Legends) mají odlišný přístup. Struktura a systém jejich turnajů připomíná klasický sport – národní ligy tvoří základní jednotky, nad nimi je regionální soutěž, např. pro Evropu nebo Severní Ameriku. Nejlepší týmy z těchto regionů každý rok postupují do mezinárodního turnaje.

2017 World Championship Finals Stage

Jak probíhá trénink esportu? V čem se liší trénink profesionálního a amatérského hráče?

Trénink u FPS nebo MOBA her, kde velkou roli hraje rychlost, přesnost a reflexy je výrazně odlišný oproti např. karetním hrám. U týmových her se rozlišuje individuální a týmová příprava.

Rozdíl mezi profesionálním a amatérským tréninkem vidím především v zázemí a kvalitě. Profesionální hráči mají v současné době k dispozici tým trenérů, který je rozvíjí ve všech oblastech hry ale také mentální kouče nebo fitness trénery. Zásadní rozdíl je i v organizaci tréninku.

Pokud se chci stát profesionálním hráčem, co vše obnáší profesionální příprava? Co mě čeká?

Podobně jako v ostatních sportech je nezbytný talent a investovaný čas. Právě čas bývá často nepříjemná představa mnoha rodičů, přece jen raději uvidí svoje dítě trávit odpoledne na fotbalovém hřišti než u PC. Nejde ale ani tolik o kvantitu jako kvalitu. Profesionální trénink hráče League of Legends obsahuje taktickou přípravu (znalost hry a soupeře, přehled v herních aktualizacích), fyzickou přípravu (kvalitní a pravidelný spánek, zdravé jídlo, sportovní aktivita) a mentální přípravu (odolnost vůči stresu, udržení pozornosti).

Doporučíte nám, jak najít trenéra esportu? Na co si dát například pozor?

V esportu v současné době neexistují licencovaní trenéři. Existuje ale celá řada webů, kde si může student trenéra najít a zjistit si o něm informace. Záleží, jak instruktor k tréninku přistupuje a jaké metody vyhovují studentovi. Jedna z variant těchto webů je například esportacademy.cz

Chcete začít sportovat? Najděte trenéra a dejte stop výmluvám.

Najít trenéra
Odebírejte náš newsletter!

Zadejte vaší e-mailovou adresu a my vás budeme průběžně informovat o novinkách ze světa refcoach.