Kompenzační cvičení v tréninku dětí

 

Kompenzační cvičení v tréninku dětí

19. 4. 2022 1589×
Rozhovory, Sport pro děti

Kompenzační cvičení a fyzio trénink často vyhledáváme až ve chvíli, kdy nás něco bolí. Kompenzace ale nejlépe funguje jako prevence a to nejen u dospělých, ale také u dětí. O důležitosti kompenzačního tréninku u dětí dnes přinášíme rozhovor s Petrou Prokopovou. 

Kdo je Petra Prokopová?

Petra vede v Centru pohybové medicíny Pavla Koláře fyzio a kondiční tréninky. K trénování ji oklikou přivedla vlastní bolest zad způsobená kombinací práce v kanceláři a nesprávného běhání. Při hledání důvodu bolesti si Petra udělala trenérský kurz, začala trénovat skupinové lekce a nakonec svou kancelářskou práci opustila úplně. 

Poslední čtyři roky se věnuje také malým sportovcům, kterým kompenzačním tréninkem pomáhá na cestě ke sportovním cílům a s nadšením sleduje jejich rychlé pokroky. Práce je pro ni koníček, kromě toho ale také ráda čte a zajímá se o psychologii.

Trenérka Petra Prokopová

Věnujete se dvěma druhům tréninků: fyzio a kondičnímu. Který je podle vás dlouhodobě důležitější?

Dobrá otázka, na kterou není jednoznačná odpověď. Osobně jsem názoru, že oba typy tréninku se mohou prolínat. Vždy záleží na tom, co s klientem řeším. 

Uvedu to na příkladu, kdy přijde klient se sedavým zaměstnáním, ale zapálený hobby sportovec. Obvykle máme trénink částečně vycházející z fyzio tréninku a zařazujeme kompenzační cvičení, abychom zlepšili špatné pohybové návyky vzniklé častým sezením a částečně se zaměřujeme na kondici.

Když mám klienta po úrazu nebo s bolestmi (kolen, kyčlí, ramen, zad) začneme fyzio tréninkem, abychom odstranili příčinu a až postupně přidávám prvky z kondičního tréninku. Cílem je zpevnit tělo, aby se posléze příčiny obtíží nevraceli. 

Když to řeknu jinými slovy, fyzio trénink nás učí vnímat a pracovat s naším tělem, soustředí se na ty nejhlubší svaly. V kondičním tréninku se více zaměřuje na celkové posílení, které je také důležité, aby se potíže nevraceli. Tedy za mně jsou z dlouhodobého hlediska důležité obě části. 

Z velké části pracujete s dětmi. Co vás k rozhodnutí přivedlo?

Trénování dětí a dorostu věnuji aktuálně asi třetinu svého času. Jedná se jak o individuální tréninky, tak spolupráce s týmy, ale mám i otevřenou skupinovou lekci pro děti a dorst.

K trénování dětí mě přivedla náhoda. V gymu, kde jsem před lety začínala, jsem měla ukázkový trénink s trenérem malých fotbalistů. Tím to vše začalo a i když jsem zpočátku váhala, v rozhodování mi pomohla vlastní zkušenost. 

Moje tenisové tréninky v dětství byly jen o tenise a sem tam pár dřepech a klicích. Žádná kompenzace. A to mě ve finále žene dopředu. Chci, aby sport dětem nabídl i další pohybové aktivity a zlepšil jejich pohybové návyky. V dnešní době je to potřeba ještě více kvůli vysedávání u počítače. 

Kompenzační trénink

Co je podle vás největší problém klasického tréninku určitého sportu? Například fotbalu, plavání nebo třeba aerobiku?

Spolupracuji převážně s fotbalovými týmy. Zpravidla děti trénují fotbal dvakrát týdně, k tomu mají jeden trénink jako přípravu na zápasy a o víkendu zápasy. Nemají čas na jiné pohybové aktivity a po čase je sport může přestat bavit.

Určitě to ale nechci nějak paušalizovat. V minulosti jsem spolupracovala s fotbalovou akademií, kde kromě kompenzačního fyzio tréninku byla i možnost sportovní gymnastiky. Děti měly další pohybové aktivity a tréninky byly různorodější.

Tip: Tápete ve výběru sportu pro děti, který je bude skutečně bavit? Přečtěte si tipy v našem článku.

A co děti, které se nevěnují žádnému sportu. Je pro ně kompenzační trénink vhodný?

Určitě! Ty mohou navštěvovat třeba mé skupinové lekce. Kromě pohybových her na trénink různých pohybových dovedností, je součástí lekce i cvičení dle konceptu DNS.

Jde o speciální metodu Pavla Koláře, kdy posilujeme záda, stabilizujeme kyčle a mnoho dalšího pro lepší držení těla. Jinými slovy i děti, které vyloženě nesportují potřebují minimálně kompenzaci k sedavému životu. 

Postupujete tedy pouze podle specifické metodiky nebo cviky upravujete na základě specifických potřeb?

Jak jsem nastínila v předešlé odpovědi, u fyzio tréninku (kompenzace) vycházím z metody DNS (Dynamická neuromoslulární stabilizace). Při tréninku face to face, vždy vycházím z úvodní diagnostiky a sportovních aktivit. Dle toho pak volím cviky do tréninku.

Při spolupráci s týmy se snažím zohledňovat jednak daný sport, aby trénink korespondoval s tím, co vyžaduje, ale zároveň se snažím i o individualizaci a řešení problémů jednotlivých hráčů. Ty obvykle řeším domácím tréninkem, kdy svěřencům dávám tréninková videa, zaměřená na to, co zrovna potřebují. 

Kompenzační trénink

Jak kompenzační trénink dětí probíhá?

Důležité je, aby trénink děti bavil a chtěli trénovat. Tréninky skládám z více aktivit, které se během hodiny střídají. Obvykle začínáme rozcvičkou pro aktivování plosky nohy, kdy chodíme / běháme přes podložky s různými texturami. 

Posléze například chodíme v medvědí chůzi – tedy po čtyřech a s koleny nad zemí, nebo jako krabi – do strany. Dynamické části střídají pomalejší, zaměřené na posílení středu těla, zad, kyčlí… 

No a část tréninku pak patří různým pohybovým hrám zaměřeným na postřeh nebo týmové hry, kdy se děti musí umět domluvit, aby došly do cíle. 

Co je největší překážka, se kterou se při kompenzačním tréninku dětí potýkáte?

Tím, že netrénuji vyloženě sport, ale věnuji se ostatním složkám tréninku, zejména kompenzaci, tak jako největší překážku vnímám, že svěřenci a rodiče nemají dostatečnou vůli se tréninku věnovat. 

Když to uvedu na příkladu, kdy si klub domluví kompenzaci jednou za 14 dní a pak ještě některé tréninky zruší, nebudou mít tréninky výsledky a sportovci malý nebo žádný pokrok. 

V rámci individuálů to zase vypadá tak, že když se dítě po pár trénincích začne zlepšovat, rodič si myslí, že je vyhráno a začnou domácí cvičení pomalu vypouštět s tím, že dítě je zaneprázdněné… A pak se vrací, když se vrátí problém. 

Osobně vidím jedinou cestu: postupně více a více edukovat i rodiče. Hlavně pokud ani ostatní části tréninku nemají své pevné místo, malí sportovci, nezískají návyky pro cvičení doma.  

Chtěla byste dodat ještě něco dalšího?

Jen vzkázat rodičům a malým svěřencům: sportuj s radostí a zkoušejte různé sporty. 🙂

Chcete si domluvit kompenzační trénink pro sebe či své děti? Kontaktujte přímo Petru Prokopovou nebo další z trenérů u nás na refcoachi.

Chcete začít sportovat? Najděte trenéra a dejte stop výmluvám.

Najít trenéra
Odebírejte náš newsletter!

Zadejte vaší e-mailovou adresu a my vás budeme průběžně informovat o novinkách ze světa refcoach.