Proč je ping pong pro děti skvělý sport?

 

Proč je ping pong pro děti skvělý sport?

28. 3. 2021 2761×
Rozhovory, Sport pro děti

Přemýšlíte, jaký sport zvolit pro své děti? Připravili jsme pro vás rozhovor s trenérem ping pongu Jakubem Mertou, který vám ukáže, proč je právě ping pong mohl být ideální sport pro děti, jaké jsou jeho výhody a jak probíhá trénink.

Kdo je Jakub Merta?

Jakub Merta je trenér ping pongu, působící klubu DTJ Hradec Králové. Už v mládežnických kategoriích sbíral medailová umístění na krajských i celostátních turnajích. Vypracoval se od nejnižších soutěží až po první ligu a v roce 2012 se stal Akademickým mistrem ČR mužů. Ping pong pro něj není jen koníček, ale i částečné zaměstnání, má zkušenosti s trénováním dětí i dospělých hráčů. 

Ping pong trenér Jakub Merta
Jakub Merta, trenér ping pongu

Ping pong je nejrozšířenější sport na světě. Proč tomu tak je?

Ping pong je nejrozšířenějším sportem především kvůli velké oblibě v asijských zemích. Není to ale náhodou, stolní tenis se v různých formách vyvinul v Anglii, která měla vždy velký vliv v Asii. Britské lodě pravidelně obchodovaly s Čínou, Indií a dalšími zeměmi a stolní tenis se tak nejspíš touto cestou dostal do země, která se mu stala zaslíbenou. 

Tyto země mají velké zalidnění a stolní tenis se tam těší obrovské popularitě, takže produkují tisíce nových hráčů. Asiaté brzy pochopili, že stolní tenis je sport nenáročný na vybavení a dá se hrát prakticky všude.

Jsou to právě Číňané, kteří ping pong dovedli k dokonalosti a to především proto, že jejich fyzické dispozice jsou k tomu ideální. Stolní tenis není silový sport, záleží spíš na zručnosti, ohebnosti, mrštnosti a také jako v jiných individuálních sportech především na psychické připravenosti. Ping pong je hezký v tom, že ho může hrát každý, v jakémkoliv věku i bez fyzické kondice a nemusí složitě shánět vybavení.

Co vás k ping pongu přivedlo? Čím vás zaujal?

Ke stolnímu tenisu jsem se dostal v osmi letech díky tátovi. Od začátku mě tento sport okouzlil. Zaprvé jsem byl soutěživý typ a za druhé jsem měl štěstí na svého prvního trenéra, který mě naučil základy. Později jsem si ke hře našel svou cestu.

Nadchla mě svou pestrostí, dynamikou a výjimečností. Baví mě, že je to sport jednotlivce a na kurtu jste vždycky sám. Nikdo vám nepomůže, nemůžete odejít střídat nebo se schovat do obrany. Musíte si zkrátka poradit sami. Kolikrát mi to přijde jako šachy, kde buď hru určujete nebo jen reagujete na soupeřovy tahy.

Ping pong může hrát každý, bez ohledu na věk, kondici nebo vybavení
Ping pong může hrát každý, bez ohledu na věk, kondici nebo vybavení

Jaké výhody má ping pong pro děti?

Výhodou stolního tenisu je především to, že jej lze hrát v každém věku. Od nejmenších až po mistrovství světa v kategorii devadesáti a více let. Pro mnoho hráčů je tak celoživotní láskou. Na stolní tenis také nepotřebujete žádné drahé vybavení, alespoň v začátku ne.

Všem dětem, které k nám přijdou, říkám, ať mají na trénink boty do tělocvičny, kraťasy, tričko, pálku a dobrou náladu. I když o tu už se postaráme my trenéři. 

Tip: Přečtěte si náš článek o výběru sportu pro děti, který je bude skutečně bavit.

Kdy si myslíte, že je ideální, aby dítě začalo se stolním tenisem?

Začít se stolním tenisem mohou děti už v pěti letech. Někteří začínají i dříve a využívají například snížené desky nebo menšího stoly. Rozhodně není na škodu začít v takovém věku, ale jsem toho názoru, že v tento moment musí jít především o zábavu a hru pro děti.

Hlavně ne specializaci. Ta by se měla začít formovat až někde kolem desátého roku dítěte. Do té doby se musí dítě rozvíjet celostně. 

Jak probíhá trénink ping pongu pro děti? Jak často by měli trénovat a co na trénink potřebují?

Ti nejmenší začínají v přípravce, kde se věnujeme hlavně pohybovému rozvoji. Ping pong si pomalu zkoušejí.

Postupně dorůstají do mládežnických skupin, kde se více věnují přímo stolnímu tenisu a rozvoji fyzické kondice. Děti zpočátku trénují dvakrát týdně a postupem času navyšujeme v určitých skupinách počet tréninků. Jakmile se už dostanou na výkonnostní úroveň, trénují denně nebo dle svých možností.

Jaké jsou nejčastější problémy, respektive nedostatky, které dnešní děti mají? Může jim ping pong pomoci?

Dnešní děti zaostávají oproti předešlým generacím v několika věcech. Zaprvé je to pohybová příprava, kterou dříve děti získávaly přirozeně tím, že běžně sportovaly venku. Zadruhé pak odhodlání a touha něco dokázat, prosadit se. Vzhledem k tomu, kolik lákadel a různých aktivit nabízí dnešní doba, je těžké děti pro sport nadchnout. Mnohem raději totiž volí jednodušší zábavu než se potit v tělocvičně. 

Z mojí zkušenosti není těžké děti nadchnout pro samotný stolní tenis, ale vůbec je do tělocvičny dostat. Ping pong má obrovskou výhodu, že ho zná téměř každý a děti vždy chytne. Je to tvůrčí hra, kde je každý úder jiný a výměny jsou pestré. Stolní tenis může děti naučit pohybovému rozvoji, soustředění, odpovědnosti nebo třeba socializaci v kolektivu. Především ale může dětem dát řád, disciplínu a možnost růst. 

Proč by podle vás rodiče měli zvolit právě ping pong pro děti?

Mým úkolem v roli trenéra je vzbudit v dítěti lásku ke sportu. Nikoliv v nadsázce pak říkám, že hlavním úkolem trenéra není jen vychovat velkého hráče, ale hlavně dobrého člověka. Myslím, že za každého mluví jeho výsledky. Jsem rád, že moji svěřenci i v dospělém věku rádi vzpomínají na časy strávené za zelenými stoly a historky ze soustředění jim v hlavách zůstanou do konce života. To je pro mě vždy největší odměnou. 

Zaujal váš rozhovor s Jakubem a chcete domluvit hodinu pro sebe nebo své děti? Vyberte si svého trenéra ping pongu u nás na refcoachi a naplánujte si svůj trénink ještě dnes.

Chcete začít sportovat? Najděte trenéra a dejte stop výmluvám.

Najít trenéra
Odebírejte náš newsletter!

Zadejte vaší e-mailovou adresu a my vás budeme průběžně informovat o novinkách ze světa refcoach.