Profesionální tenisová kariéra: Cesta za snem s Jiřím Lehečkou

 

Profesionální tenisová kariéra: Cesta za snem s Jiřím Lehečkou

10. 6. 2022 1596×
Rozhovory, Tipy pro trenéry, Tipy na sportování

Zajímá vás profesionální tenisová kariéra? O tom, jaké je být českou tenisovou jedničkou, co obnáší profesionální tenis i jak se k němu propracovat jsme si popovídali s tenistou Jiřím Lehečkou. 

Kdo je Jiří Lehečka?

Jiří Lehečka je jméno, který zná každý tenisový fanoušek. Jak sám o sobě říká, je to kluk, který si plní svůj sen – hraje tenis na nejvyšší úrovni. Momentálně za klub TK Agrofert Prostějov, pod vedením trenéra Michala Navrátila.

Dvacetiletý tenista z Mladé Boleslavi se letos probojoval na světovém žebříčku na pozici nejlepšího českého tenisty. V květnu 2022 je na žebříčku ATP ve dvouhře klasifikován na krásném 77 místě. 

Kromě toho má za sebou například juniorský granslamový titul ve čtyřhře Wimbledonu z roku 2019 a postup do semifinále na halovém ABN AMRO World Tennis Tournament 2022. Když zrovna není na kurtu, nejraději čas tráví s přáteli a přítelkyní. Teď už ale jdeme na rozhovor!

Jiří Lehečka na zápase
Když se sen stane skutečností: Profesionální tenisová kariéra Jiřího Lehečky

Bez debat jste momentálně naším nejlepším tenisovým hráčem. Jaký je to pocit?

Pocit je to hezký, ale nechci usnout na vavřínech. Post prvního nebo druhého hráče v ČR je fajn, ale neznamená to automaticky, že se vám daří. Pro mě je důležitější singlový žebříček ATP, který přesně kopíruje formu a ukazuje vám kdo na tom jak je.

Kdy jste se rozhodl, že chcete být profesionální tenisový hráč?

Já byl od malička rodinou veden k aktivnímu stylu života. Plaval jsem, běhal, jezdil na kole, lyžích, běžkách… Aktivit, které jsem dělal bylo nespočet a za tuto všestrannost jsem vděčný. 

V tenise jsem se stále zlepšoval a poté, co jsem se dostal do mládežnické reprezentace mě napadlo, že bych to mohl dělat i naplno. A uvědomil jsem si, že je to správná cesta.

A kdo vás k tenisu přivedl? 

Dědeček a moje maminka společně se podíleli na mém začátku. Střídali se, jednou jsem hrál s mamkou a další den zase s dědou. 

A co děláte kromě tenisu? Máte nějaké koníčky?

Kromě tenisu se hlavně věnuji rodině, přítelkyni a přátelům. Trávení času s lidmi, které mám rád mi dobíjí energii a to je super relax. Rodina mě celkově velice podporuje v tom, co dělám, tak jsem rád, když jim to mohu občas nějak vrátit. 

Určitě jste dnes pro nejednoho tenistu či tenistku inspirací. Co obnáší cesta k profesionální tenisové kariéře?

Hodně tvrdé práce, naslouchání ostatním, snaha se zlepšovat a učit se. Dále samozřejmě dobrý charakter a musíte ten sport milovat. To je podle mě hlavní.

Samozřejmě najdete plno hráčů, kterým jedno nebo druhé chybí. Tito hráči taky dokáží hrát s těmi nejlepšími, ale nikdy to pravděpodobně nebudou velcí šampioni.

Také je důležitá podpora rodiny a lidí okolo vás. Tenis je sport časově a finančně náročný a pokud čas a peníze nejsou schopni obětovat vaši rodiče, je to velice těžké. 

V neposlední řadě je určitě potřeba trpělivost a kontinuita ve výkonech. Nebát se neúspěchu a snažit se z každé prohry poučit a vidět v ní i něco pozitivního. 

Cesta k profesionálnímu tenisu
Tvrdá práce, naslouchání, ale i láska k tenisu – to vše je pro úspěch stěžejní

A kde začít? Kam by se měl nadějný sportovec vydat, když se chce pustit na cestu za snem stát se profesionálním hráčem?

Na tohle nejde úplně jednoduše odpovědět. Někteří rodiče drží svoje děti zkrátka, snaží se vše řídit sami a nikomu moc nevěří. Moji rodiče byli druhý případ. Věřili správným lidem, kterým mě svěřili a ti se dále starali o mou kariéru. Někdy je to trošku vabank.

Myslím si ale, že v dnešní době Český tenisový svaz podporuje plno klubů a tvoří dostatek tréninkových středisek i národních center. Tam hráči mohou odejít kolem 12, 13 let a mají možnost se zlepšovat a připravovat na nejvyšší úroveň.

Jak vypadá váš běžný tréninkový týden?

Tréninkové dny vypadají velice podobně. Hodně záleží, zda jsem ve tvrdé přípravě, kde se snažíme nahrát plno hodin nebo už jen ladíme poslední detaily před turnajem.

Tak ti tak je můj týden velice náročný. Každý den hraji dvě fáze tenisu a jednu až dvě fáze kondiční přípravy. Čas na zábavu není skoro vůbec a po večerech už jsem mnohdy rád, že si mohu jen lehnout a odpočívat. 

Mění se tréninky v průběhu sezóny?

Ano, mění. Když mám přípravu před sezónou, často máme jedno delší kondiční soustředění – úplně bez tenisu, ale s velkými fitness objemy. Až potom následuje tenisová přáprava, kde zase kondici nedělám skoro vůbec, ale hraji někdy i přes 6 hodin denně tenis. 

V průběhu sezóny se tréninky nejvíce mění podle povrchu na kterém hraji. Na betonu se v kondiční tréninku hodně klade důraz na pevný střed těla, core a stabilitu. Na antuce zase hodně běháme, učíme se klouzat a využívat co nejlépe energii těla. A na trávě je to hodně o snížení těla, fyzioterapeutické práci a přípravě těla na nové pohyby. Stejně tak v tenisová část se upravuje jednak podle toho, jaký hra a údery na daném povrchu platí, ale také podle taktiky soupeře.

Musíte si dávat velký pozor na stravu nebo sem tam svíčková a pivo ničemu nevadí?

Strava je velice důležitá součást přípravy. Na turnajích je potřeba to hodně omezovat a jíst jen to, co je pro tělo nejlepší. Snažit se nutričně balancovat ve správných číslech a být díky tomu fyzicky 100% připraven na dobrý výkon. 

Na druhou stranu, když si dám jednou za čas po vydařeném turnaji nebo dobrém tréninkovém týdnu svíčkovou nebo pizzu, ničemu to neublíží.

Profesionální tenisová kariéra
Profesionální tenis není jen o trénování, ale také o správné životosprávě a stravě – jednou za čas ale například pizza naštěstí nevadí.

Musí v sobě tenista „něco mít“ nebo se lze na profesionální ligu vypracovat jen dřinou?

Talent je samozřejmě důležitý v rámci nějaké pohybové dovednosti a pochopení pohybu samotného. Plno věcí se ale dá naučit a hodně se toho člověk dokáže vlastní pílí naučit. Svádět něco na nedostatek talentu je v tenise ojedinělá věc. 

A co je podle vás pro tenis důležitější? Talent nebo právě ta dřina?

Určitě dřina.

Jak podle vás pracuje perfektní tenisový trenér? Co je u něj nejdůležitější?

Tenisový trenér by měl určitě být zkušený a znát prostředí, do kterého hráče vede. Měl by umět naslouchat a řešit problémy s cílem posouvat se vpřed. Musí být schopný se v jakémkoli momentě učit a uznat svoji chybu. Nebát se zkoušet nové věci, mít práci rád, být realista a komunikovat. 

Chtěl byste se třeba sám jednou v budoucnu tréninku mladých nadějí věnovat?

Těžko říct, přece jenom je mi 20 let a o konci kariéry jsem ještě ani nepřemýšlel. Až ta situace nastane, určitě to ale bude jedna z možností.

Máte na srdci ještě něco, co byste chtěl našim čtenářům říct?

Důvěřujte správným lidem kolem sebe a važte si všech, co vám kdy pomohli a podporují vás i v momentech, kdy se nedaří. 

Chcete se také propracovat k profesionálnímu tenisu? Vyberte si svého tenisového trenéra na refcoachi a vydejte se na cestu za svým snem. 

Chcete začít sportovat? Najděte trenéra a dejte stop výmluvám.

Najít trenéra
Odebírejte náš newsletter!

Zadejte vaší e-mailovou adresu a my vás budeme průběžně informovat o novinkách ze světa refcoach.