Rozhovor: Parkour není jen o pohybu, ale i seberozvoji a svobodě

 

Rozhovor: Parkour není jen o pohybu, ale i seberozvoji a svobodě

10. 5. 2021 1340×
Rozhovory

Jaká je filozofie parkouru a jak tento sport vznikl? Co vám parkour může dát do života? A jaké vybavení je potřeba? Na rozhovor o parkouru jsme si pozvali Lubomíra Bauma, trenéra parkouru. Tomuto sportu se věnuje již desátým rokem. Stojí za založením parkourové školy a značky Improve Yourself, kde poskytují širokou nabídku pro parkouristy – online kurz a e-shop s oblečením a sportovním vybavením. Lubo se v osobním životě věnuje nejen trénování, ale i osobnímu rozvoji a cestování.

Jste v parkouru začátečník nebo nevíte, co parkour je? Přečtěte si tento rozhovor. Lubovi děkujeme za jeho poskytnutí.

Popíšete nám, prosím, co je parkour? Jak byste definoval tento sport?

Parkour má mnoho definic. I pro mě osobně se jeho význam v průběhu let vyvíjel. Nejdříve byla motivace se něco naučit a předvést se. Později jsem zjistil, že parkour je mnohem víc než jen pohyb, byl pro mě svobodou a útěkem od problémů a běžného života. Chtěl jsem se lišit, být jiný a jít si svou cestou. Parkour v té době byl ideálním prostředkem k tomu na sobě zapracovat a dělat si věci po svém.

Obecně je známo, že parkour je pohybová disciplína, nově také i sport, jehož cílem je překonávat překážky – fyzické i mentální. Parkourista přitom využívá městské i přírodní prostředí. Rozvíjí se a zdokonaluje své pohyby. Důraz je kladen na bezpečnost, rychlost a efektivitu. V moderním podání parkouru (Free runningu) jde více o estetiku a styl, navazování pohybů (flow) a akrobacii.

Jak parkour vznikl? Řeknete nám něco o historii tohoto sportu?

Parkour existoval už od pradávna. Překonávání překážek a základní pohyby tohoto sportu jako je lezení, šplhání, běhání, byly pro člověka vždy přirozené. Nejdříve byl parkour metodou výcviku pro francouzskou armádu. Zhruba před 20 lety se díky Davidu Bellovi a skupině Yamaksi stala tato disciplína oficiální. Díky internetu se parkour dostal do celého světa, rozšířil se o Free running a začaly se pořádat soutěže.  

Jaká jsou pravidla pro tento sport? Popíšete nám filozofii parkouru?

Na parkouru bylo vždy krásné právě to, že neexistovaly pravidla, šlo zkrátka jen o pohyb, svobodu a možnost se pohybově vyjádřit. Dnes, právě díky soutěžím nějaká základní pravidla jsou, ale nejsou extrémní. Filosofie parkouru se řídí především myšlenkou seberozvoje, typická jsou motta „být a vytrvat“ nebo „být silný, abys byl užitečný“. Člověk by měl žít naplno, v přítomnosti a prostřednictvím fyzických překážek se naučit pracovat se svou myslí, strachem a psychickými bariérami, které nás v životě často potkávají. Parkourový životní styl je o svobodě.

Co můžeme díky tomuto sportu získat do života? Jaké schopnosti rozvíjí?

Díky parkouru mohu získat to, co chci nebo to, co potřebuji. Neexistuje žádné dogma, ale obecně se mohu rozvinout po fyzické stránce a zvýšit tak svou sílu, vytrvalost, rychlost, zlepšit koordinaci a pohyblivost. Rozvíjí i mentální stránku člověka. Při tréninku pracuji sám se sebou, se svými myšlenkami a strachem. Parkour často člověku dokáže změnit život od základu k lepšímu, pomáhá mu dosahovat určité svobody a možnosti se odpoutat.

Jaké jsou základní parkourové techniky?

Mezi základní parkourové techniky patří rozhodně dopady (např. parakotoul) a pohyb pouze po nohou, tzv. „footplacement“. Následně přeskokové a výlezové techniky, mezi výlezové techniky můžeme zařadit (např. wall climb). Postupně zapojujeme otočky, větší a pokročilejší skoky a samozřejmě také salta. Mezitím doporučujeme rozvíjet základní, fyzické schopnosti a rovnováhu.

Jaké vybavení je potřeba k parkouru?

Ideální prostorem pro trénink je městské nebo přírodní prostředí – zdi, zábradlí či hrazdy. Dnes již v několika městech existují parkourové parky a hřiště, realizují se také parkourové haly. S mým týmem Improve Yourself hřiště vyrábíme a montujeme, vlastní halu máme zrovna ve výstavbě. Další možností je pořídit si flexibilní parkourové překážky, lešení či žíněnky nebo rovnou celý park na zahradu. Tím vším se s týmem z Improve Yourself zabýváme, záleží nám na tom, aby se možnosti k tréninku rozšiřovali a posouvali dopředu.

Pokud se chce někdo parkour naučit, je lepší oslovit trenéra?

Když jsme začínali my, museli jsme si na vše přijít sami a to na tom bylo to nejhezčí. Nikdo neurčoval, co dělat a nedělat. V dnešní době, kdy se parkour extrémně posunul dopředu, tak jako i obecná trénovanost jedinců, je vhodnější vyhledat někoho zkušenějšího nebo rovnou navštívit jakékoliv vedené aktivity. V době internetu je to rozhodně příznivější. Děti často zkouší to, co není v jejich silách. Bez jakýchkoliv základů se pouští do náročných kousků a předhání se ve videích.

Jak probíhá trénink parkouru?

Trénink parkouru běžně začíná řádným rozehřátím a rozcvičkou. V tréninku většinou zapojujeme nějaký balanc a kloubní přípravu. Začínáme jednoduššími skoky pro zopakování, poté vybereme určitý druh tréninku – technické výzvy, drilujeme nové techniky nebo si užíváme pohyb a soustředíme se na flow. V druhé polovině tréninku se často zaměřujeme na fyzický rozvoj, následně „cool down“ a strečink. Pokud jdeme volně „skákat“ ven, probíhá trénink jinak. Využíváme osvědčené způsoby, ale neexistuje nějaké psané pravidlo pro vedený trénink.

Zaujal vás rozhovor o parkuru? Chtěli byste si vyzkoušet trénink pod Lubovým vedením? Lubo trénuje děti i dospělé a na refcoach můžete najít jeho profil. Prostřednictvím kontaktního formuláře ho můžete oslovit a naplánovat váš první trénink.

Zajímá nás, jak se vám naše rozhovory líbí.  Dejte nám vědět prostřednictvím sociálních sítí a nezapomeňte rozhovor sdílet mezi své známé!

Chcete začít sportovat? Najděte trenéra a dejte stop výmluvám.

Najít trenéra
Odebírejte náš newsletter!

Zadejte vaší e-mailovou adresu a my vás budeme průběžně informovat o novinkách ze světa refcoach.