Atletika pro děti a mládež: Kdy a jak začít

 

Atletika pro děti a mládež: Kdy a jak začít

8. 2. 2022 2091×
Co potřebuji ke sportování

Atletika pro děti je jeden z nejlepších způsobů, jak je přirozeně vést ke sportu. Proč tomu tak je, jak dítě k atletice přivést a kdy je nejlepší čas začít trénovat? Nejen o tom jsme si tentokrát popovídali v rozhovoru s Tomášem Klímou, trenérem atletické mládeže v Brně.

Kdo je Tomáš Klíma?

Tomáš Klíma je trenér atletické mládeže v AK Olymp Brno. Trénování se věnuje již 18 let a vychoval několik reprezentantů, medailistů z Mistrovství České republiky i závodníků z vrcholných zahraničních soutěží. 

Co se týče samotného Tomáše, jako sportovec to dotáhl do reprezentace v plavání a olympijském triatlonu. Učí tělesnou výchovu a teorii sportovní přípravy na sportovním gymnáziu v Brně a když se zrovna nevěnuje sportu, má rád cestování, kvalitní hudbu a filmy i dobré jídlo.

Atletika pro děti AK Olymp Brno

Kdy si myslíte, že je dobrý čas, aby dítě začalo trénovat atletiku? 

Atletika pro děti jako taková je vhodná od věkové kategorie mladšího žactva, tedy kolem 11 let. Této etapě by ale měla předcházet obecná pohybová příprava, která komplexně zahrnuje pohybovou všestrannost. Naučit se koordinovanému pohybu, správně a zdravě běhat a nezanedbat základní gymnastickou průpravu ani dovednosti s míčem.

To vše formou nenásilného dětského sportování, které zaujme a udrží děti správně motivované a nepřetížené. Děti přirozeně milují pohyb. I této fázi se před nástupem do již plnohodnotné atletiky věnujeme. Vhodný věk je k tomu řádově od 5–6 let dítěte, záleží na zralosti jedince. 

Tip: Přečtěte si náš článek o výběru vhodného sportu pro děti.

V čem konkrétně je atletika pro děti prospěšná?

Atletika je sport s obrovskou historií, dá se říci, že je nejstarším sportem na planetě vůbec. Kořeny sahají do antického Řecka a období starověkých Olympiád, kdy se závodilo ve sprintu, v běhu na střední tratě, i v dlouhém běhu, skákalo se do dálky, házelo diskem a oštěpem, a dělal se i pentatlon (pětiboj), který obsahoval ještě zápas a jízdu vozatajů. Tehdejším heslem Řeků byla „Kalokagathia“, antický ideál tělesné a duchovní krásy. Výklad můžeme zjednodušit jako všestranný rozvoj těla i ducha. 

Z výše uvedeného je vidět, že tehdejší prvky vydržely v lehké atletice do dnešních dní. Atletika je jedním z nejvšestrannějších sportů. Je obrovsky pestrá a zatěžuje komplexně celé tělo, zvláště v období dospívání. V žákovském věku je nanejvýš vhodné, aby se sportovci nespecializovali na jednotlivé disciplíny, ale věnovali se víceboji a všestrannému rozvoji.

Atletika pro děti je velmi rozmanitá. Specializace přijde v období vyhranění až později. Atlet musí být vnímavý, přemýšlivý a inteligentní, aby byl schopen zvládnout technicky, koordinačně, efektivně a zdravě pohybové struktury, které jednotlivé atletické disciplíny obsahují.

Atletika pro děti
Atletika je pro děti prospěšná nejen ze sportovního hlediska, ale také pro budování přátelství

Jak mohu své děti k atletice vést?

Nejlepším příkladem je vlastní tělovýchovný přístup jak k sobě sama, tak v rodině. Pro děti jsme největším vzorem my, rodiče. Velmi citlivě nás vnímají a chtějí nás přirozeně napodobovat. 

Samozřejmě ne každý z nás může být atlet, ale každý z nás se může snažit dítě všestranně podporovat. Když se dítko začne ptát, jak se nazývá sport, kde se běhá, skáče, hází, tak mu řekneme, že je to atletika a ukážeme ji například v televizi. V každém větším městě se také během jarních a letních měsíců konají o víkendech atletické soutěže. Při zájmu je pak už jen krůček k tomu dítě do atletiky přivést.

Jak si děti vybírají konkrétní specializaci? Často jde o technicky náročné disciplíny a jen těžko z hraní na hřišti zjistím, že má dítě talent na skákání o tyči.

Ano, z hraní si na hřišti úplně nezjistíte, že má dítě talent například pro skok o tyči, hod oštěpem, zda bude sprinter nebo naopak vytrvalec. Ale pro každou atletickou disciplínu jsou základní aspekty, které by dítě mělo mít daleko dříve, než se začne specializovat. 

Základem je běh, ten obsahují všechny disciplíny. Atletika je o běhání a mám na mysli atletické pojetí běhu: zdravé, ladné, ekonomicky nenáročné. K tomu přijdete po dlouhých letech. 

Dále je podstatná rychlost, obratnost, pružnost a také přirozená síla a postupně narůstající vytrvalost. Bez těchto schopností a tréninkem získaných dovedností dobře o tyči neskočíte, nehodíte daleko oštěpem, nebudete rychlí a v podstatě ani neuběhnete dostatečně rychle dlouhou trať. 

Jak jsem zmínil již na začátku, v úvodní základní etapě přípravy jde o pohybové dovednosti a poté atletickou všestrannost. Profilace na jednotlivé disciplíny se projeví až během dospívání, kdy zjistím, jak jedinec rozvinul své schopnosti (sílu, rychlost, vytrvalost, obratnost), jaké má genetické předpoklady, somatotyp apod.

Ideálním základem v žákovském věku by měly být víceboje. Atletika je sport, kdy ženy maximální výkonnosti dosahují po 20. roku života, u mužů je to dokonce ještě později, v průměru okolo 25–26 let. 

Uspěchání specializace a přílišný nárůst tréninku vede většinou k brzkému ukončení sportování z důvodu psychického vyčerpání, zastavení růstu výkonnosti a tím ztrátě motivace. Atletika je „běh na dlouhou trať“. Při správném nastavení je velice zábavná a vydrží vám až dospělosti. 

Atletika pro děti

Když chce dítě trénovat fotbal, vezmu ho do nejbližšího klubu. Atletika pro děti má podobný postup?

Atletika je v Česku jedním z nejrozšířenějších sportů. Český atletický svaz má velmi obsáhlé webové stránky, kde najdete takřka všechny informace a je zde také kompletní registr atletických klubů s kontakty podle jednotlivých krajů. Také sociální sítě jsou s informacemi o atletice docela obsáhlé. 

Ve městech, kde jsou atletické stadiony nebo haly působí kluby, které je možno kontaktovat. V posledních letech města informují o nabídce sportů také digitální formou. V našem klubu AK Olymp Brno využíváme aktualizovaný web, dále sociální sítě jako je Facebook, Instagram a nově také vás, refcoach.

Co přivedlo ke sportu vás a s jakým sportem jste začal jako první?

Ke sportu mě přivedl můj otec. Sám závodil ve vytrvalostním běhu, na běžkách a také se věnoval míčovým sportům, zejména nohejbalu a tenisu. On mě přivedl do tehdejší Rudé hvězdy Brno (dnešní SKP Kometa Brno), kde jsem začal s všestrannou přípravou v atletice a běžeckém lyžování. 

V Brně sněhu nikdy moc nebylo a tak jsem přešel na plavání, kterému jsem se věnoval vrcholově. Z něj byl krůček k triatlonu, u kterého jsem to dotáhnul do juniorské i seniorské reprezentace. Poté jsem koučoval právě triatlon, ale také se věnoval kondičnímu tréninku v olympijském jachtingu. 

No a nakonec jsem se vrátil tam, odkud jsem přišel, k atletice a zejména k běhu na střední a dlouhé tratě a běhu mimo dráhu. To už ovšem jako trenér a nyní jako předseda klubu. 

AK Olymp Brno vzniknul na základech Rudé Hvězdy Brno, kde jsem jako dítě začínal. Oklikou jsem se tedy vrátil na rodnou půdu. O tom, zda to byla náhoda či ne dnes často přemýšlím. Sám stále aktivně sportuji, převážně běhám a to nepřetržitě již 26. sezónu za sebou. V létě navíc jezdím na kole a plavu na otevřené vodě.

A co vás poté přivedlo k trénování?

K trenérství jsem přirozeně přešel jako závodník, který se s mnoha trenéry na různých úrovních denně potkával. Sám jsem ještě závodil, ale k tomu se již také začal věnovat i přípravě mladých nadějí. 

Souběžně jsem studoval VŠ se zaměřením na trenérství a management sportu a postupně přešel na profesionální trenérství, kterému se letos věnuji již 18. rokem. Některé nabyté vědomosti dnes využívám v profesním životě trenéra, pedagoga a také sportovního managera nebo, chcete-li postaru, funkcionáře. 

Většinu se člověk může naučit jen praxí a osobními zkušenostmi, které přinášejí mimo kýžených výsledků také častá spálení. Ale i to je velmi potřebné.

Atletika pro děti
Atletika je dřina a běh na dlouhou trať. Rozhodně za to ale stojí!

Chcete našim čtenářům ještě něco vzkázat?

Chtěl bych čtenářům vzkázat, že je skvělé mít možnost sportovat. Možná to bereme jako samozřejmost, ale v mnoha částech světa tomu tak z mnoha důvodů není. Sport je pravidelný opakovaný pohyb podle zadaných kritérií – pravidel, může mít formu rekreační, výkonnostní, vrcholovou i profesionální. 

Aby vše dobře fungovalo, je potřeba mít v populaci všechny tyto části zastoupené. Každý z nás si může vybrat podle svých ambic nebo zdravotního stavu a vnitřního nastavení jaké formě se chce věnovat. Ale nejdůležitější je, aby se člověk hýbal. Bez pohybu není život. Sport duševně omlazuje a kompenzuje duševní přetížení z negativních vlivů globální digitální doby. Zbavuje napětí, agrese a v přiměřené úměře nás dělá odolnějšími a zdravějšími. 

Nebojte se začít klidně úplně od začátku, každý je schopný se vypracovat na svojí osobní výbornou úroveň. Chce to pevný řád a spoustu odříkání. Odměnou je ale slastný pocit naplnění, který si za peníze nekoupíte.

Tip: Chcete začít běhat teď v zimě? Přečtěte si našich 8 tipů, jak si užít zimní běh.

Doporučil bych také nesrovnávat se s výkony sportovců, které je dnes možno vidět na Stravě, Instagramu apod. Mnohdy se jedná o naprosto výjimečné výkony, na které 99,9% normální populace nemůže dosáhnout. Každý jsme jedinečný a svůj strop máme také každý položený jinde. 

Sportovní výkonnostní kariéra je relativně krátká, ale nejdůležitější je vydržet správně sportovat celý život, zůstat zdravý a toto také přenášet na naše děti. Jsme v posledních letech zemí, která je na špici, co se týče obezity mládeže. Nedostatek pohybu a nezdravý životní styl má v dospělosti velký vliv na hypertenzi (která ročně na planetě zabije více lidí než nádorová onemocnění) a také rakovinu tlustého střeva. 

Všechny správné i špatné návyky si vytváříme nejvíce v době dospívání. Proto je nesmírně důležité jít našim dětem správným příkladem.

Chcete začít sportovat? Najděte trenéra a dejte stop výmluvám.

Najít trenéra
Odebírejte náš newsletter!

Zadejte vaší e-mailovou adresu a my vás budeme průběžně informovat o novinkách ze světa refcoach.