Rizika sportovní kariéry: Jak se jim vyhnout a připravit se na ně

 

Rizika sportovní kariéry: Jak se jim vyhnout a připravit se na ně

3. 6. 2022 1258×
Co potřebuji ke sportování

Rizika sportovní kariéry často odrazují nejednoho nadějného sportovce. Jiní na ně naopak nemyslí a když se sen o profesionální sportovní kariéře rozpadne, neví si rady se životem. Mnoha rizikům lze ale předcházet nebo se na ně alespoň připravit. Jak na to? O tom se pobavíme v dnešním rozhovoru s Janem Rychtaříkem, provozním ředitelem agentury Klid ProSport.

Kdo je Jan Rychtařík?

Jan Rychtařík je usměvavý a upovídaný sportovec a provozní ředitel agentury Klid ProSport, která pomáhá amatérským i profesionálním sportovcům každého věku zvládat fyzickou i mentální zátěž spojenou se sportem. Důležitou součástí je zejména prevence a příprava na různá rizika sportovní kariéry.

Sám Honza si ve sportu prošel rolí hráče, trenéra, manažera i zakladatele sportovního klubu. Věnoval se karate, florbalu, hokejbalu a posledních 11 let propadl postojovým bojovým sportům. Kromě toho rád tráví čas v přírodě, na túrách a zkouší nové sportovní aktivity.

Jan Rychtařík ředitel Klid ProSport
Díky sportovním zkušenostem, pozitivnímu přístupu i nekonečně zásobě energie je provozní ředitel agentury Klid ProSport Jan Rychtařík pro svou práci jako stvořený

Honzo, vaše agenture se jmenuje Klid ProSport. Co u vás kromě klidu sportovci najdou?

Jsme sportovní agentura zaměřující se na amatérské i profi sportovce všech kategorií, od mládeže po seniory. Celý projekt je založen na filozofii prevence a edukace. Na těchto základech chceme sportovcům poskytnout full-service tak, aby měli klid pro sport a mohli rozvíjet svůj potenciál.

Poskytujeme služby spjaté s regenerací, služby zajišťující zdravotní péči, fyzickou a mentální přípravu i rozvoj potenciálu nejen na sportovišti, ale i v osobním životě.

Je jasné, že ne každému se sen o profesionální kariéře splní. Jak velké procento sportovců je skutečně úspěšných?

To je velmi subjektivní. Pro někoho úspěch znamená to, že se živí sportem, který je jeho vášní už od dětství. Pro někoho je cíl hrát v Premier League či v NHL, vyhrát zlato na mistrovství nebo olympiádě, hrát za svůj oblíbený tým… Každý si úspěch vykládá jinak.

Jaká jsou podle vás největší rizika sportovní kariéry?

Určitě zdravotní rizika. Napříč sporty bylo mnoho talentů, kteří svou kariéru ukončili předčasně vinou zranění. A pak jsme to my sami, naše rozhodování v různých situacích

To, jestli vložíme vydělané peníze do pochybných projektů, utratíme je v klubech a na parties, budeme na sociálních sítích vystupovat jako nepokorní frajírci…

Je potřeba si uvědomit, že profesionální kariéra je poměrně krátká a někdy ještě kratší, než nás vůbec napadne. Je proto potřeba myslet na zadní vrátka, ať už finančně nebo ve formě další kariéry po té sportovní.

Klid ProSport
Společně s Honzou za projektem Klid ProSport stojí Martin Tesařík a Alessandra Stamidu (zleva)

Mohu rizika sportovní kariéry nějak eliminovat?

Rozhodně. Hlavní je nesázet vše na jednu kartu a myslet na zadní vrátka. Tedy alespoň částečně se věnovat vzdělání, úplně to nevypustit. A taky se starat o své tělo. Pokud je moje tělo nástroj, který mě živí, musím mu dopřát patřičnou péči.

Do auta běžně tankujeme kvalitní pohonné hmoty, doléváme olej a různé kapaliny, jezdíme na servisní prohlídky – a stejné je to s naším tělem. I když to sportovec v mladém věku nepociťuje, tělo si vše pamatuje a sečte zanedbanou péči později. Myslet si, že bude bez dostatečné péče fungovat ve 20 letech stejně jako ve 30 je naivní.

Rizika sportovní kariéry
Odpočinek, masáže, fyzioterapie, work-life balance, vyvážená strava – to vše je důležité pro správné a dlouhé fungování našeho těla

A když se mi to nepovede? Jak se na nenadálá rizika připravit?

To souvisí s předchozí odpovědí. Když se profesionální sportovní kariéra nepovede, život tím nekončí. Pokud jsem myslel na zadní vrátka, mohu se věnovat něčemu jinému, co mě bude naplňovat.

Po ukončení sportovní kariéry se správnou přípravou uplatnění na trhu práce vždy najdu a mohu zůstat i u sportu, jen v jiné formě. 

Když se naplno věnuji sportu, těžko hledám čas na plán B. Jde to vůbec?

Pokud jsem na to sám, je to určitě složitější. Pokud ale k sobě mám někoho, kdo mi s tím pomůže – klub, agent, agentura, pak jsem přesvědčený, že to jde. 

To je také naše motto: Vy sportujete, my se staráme. Mít čistou hlavu a věnovat se sportu, aniž bych zanedbával ostatní aspekty života lze.

rizika sportovní kariéry vám pomohou řešit v Klid ProSport
Jaké je motto agentury Klid ProSport? Vy sportujete, my se staráme

Kdyby se měl sportovec soustředit jen na jednu věc navíc, co by to podle vás bylo?

Vzdělání, vzdělávání se, osobnostní růst…Láká vás profesionální sportovní kariéra a nechcete nic nechat náhodě? Nebo vás sport prostě jenom baví a hledáte fyzickou či mentální podporu a vedení? Celý tým Klid ProSport je tu pro vás.

Chcete začít sportovat? Najděte trenéra a dejte stop výmluvám.

Najít trenéra
Odebírejte náš newsletter!

Zadejte vaší e-mailovou adresu a my vás budeme průběžně informovat o novinkách ze světa refcoach.