Rozhovor: Animal Flow – cvičení napodobující zvířecí pohyby

 

Rozhovor: Animal Flow – cvičení napodobující zvířecí pohyby

3. 4. 2021 3501×
Rozhovory

animal flow

Slyšeli jste už o Animal Flow? Víte, jak tento sport vznikl nebo v čem se odlišuje od ostatních sportů? Pokud nevíte, tím lépe. Právě pro vás je určený tento rozhovor. Vyzpovídali jsme Adama Provazníka, trenéra Animal Flow, a zjistili odpovědi na otázky, které by vás mohly zajímat.

Adam Provazník studuje první ročník magisterského studia na Fakultě Tělesné Výchovy a Sportu UK. Zaměřuje se na vnímání těla a pohybu člověka v širších souvislostech a rozvoj pohybových kompetencí. Kromě Animal Flow trénuje i fitness a calisteniku.

Představíte nám tento sport? Co je Animal Flow?

Animal Flow není sport v pravém slova smyslu, protože nemá soutěž jako klasické sporty. Jedná se o systém cvičení nebo program, který má rozvíjet lepší kontrolu a vnímání těla. Tímto konceptem se podobá například józe. Animal Flow je ve své podstatě program, který obsahuje různé prvky z několika kategorií, které se následně kombinují do plynulých sestav (flow).

V čem se Animal Flow odlišuje od jiných sportů?

Nejspíš tím, že účel této pohybové aktivity netkví ve specializaci v úzkém odvětví. Animal Flow nemá za cíl výkon v soutěži, ale zábavnou formu rozvíjí základní pohybové schopnosti a dovednosti. Orientuje se tedy spíše na vnímání a poznávání svého těla.

animal flow

Odkud Animal Flow pochází? Jak vznikl?

Program Animal Flow vznikl v USA a vytvořil ho Mike Fitch. Ten se původně věnoval klasickému silovému tréninku a fitness. Po nějaké době zjistil, že mu něco chybí a začal zkoumat jiná odvětví jako je gymnastika, parkour, breakdance a balancování na rukou. Ve většině těchto odvětví se více či méně setkal se cviky, které napodobovaly zvířecí lokomoce, a s napojováním pohybů v plynulé celky (flows). To bylo mimo jiné inspirací pro tvorbu tohoto specifického programu.

Jaké jsou výhody Animal Flow?

Hlavní výhodou je, že ke cvičení Animal Flow stačí jenom kus země. Jedná se o velmi všestranný program, který rozvíjí tělo hned na několika úrovních. Dál bych vyzdvihl jeho zábavnost. Stále se učíte nové prvky, kombinace a vytváříte nacvičené nebo spontánní sestavy. To může být zpestření oproti klasickému (nejen fitness) tréninku. V neposlední řadě se hodí dodat, že prvky z Animal Flow lze použít i v jiném tréninku. Některé prvky se hodí například do rozcvičení/závěrečné části v různých sportech nebo do kondičního tréninku.

Jaké schopnosti rozvíjí?

Prvky, které Animal Flow obsahuje, stimulují v různé míře koordinaci, mobilitu, stabilitu a sílu. Jedná se spíše o všestrannost. Čili nestimulujeme sílu jako při mrtvém tahu a ani nebudujeme mobilitu jako při specializovaném gymnastickém tréninku. Zároveň záleží na tom, jak trénink pojmeme. Tím, jak si pohrajeme s parametry zatížení, můžeme například více stimulovat silové schopnosti nebo schopnosti vytrvalostní. Kromě těchto měřitelných schopností můžeme také očekávat lepší cit pro plynulost pohybu a taky určitý rozvoj kreativity.

animal flow

Pro koho je tento program vhodný?

Z hlediska věku a výkonnosti je to v podstatě pro každého. Většina prvků má své jednodušší varianty a modifikace. Tento sport je pro lidi, kteří se chtějí hýbat, chtějí se naučit něco nového a vyhledávají jak lepší kondici, tak lepší kontrolu a poznání pohybu svého těla. Co se týče pohybové orientace, tak Animal Flow bývá vyhledáváno například tanečníky, jógíny a fitness nadšenci. Může zpestřit trénink lidem, kteří se věnují parkouru, tanci nebo bojovému umění. Každopádně lepší kontrola a koordinace těla nám může pomoci v podstatě v jakémkoli odvětví.

Jak probíhá typický trénink?

Na úvod vždy klademe důraz na rozcvičení zápěstí. V Animal Flow totiž trávíme v podstatě všechen čas na všech čtyřech a většina lidí nemá zápěstí zvyklá na to nést část své tělesné hmotnosti. Následují tzv. aktivace, při kterých trochu probudíme naše tělo, uvědomíme si, kde máme ruce/nohy. Na to většinou navazuje některý prvek na mobilitu. Další bývají lokomoce – zvířecí pohyby z místa A na místo B. Jako předposlední se naučíme jeden nebo více prvků z kategorie přechodů a na závěr vytvoříme a zacvičíme si sestavu (flow) z nově naučených a známých prvků.

Co vše je k Animal Flow potřeba?

Nepotřebujete nic. Jen kousek země a své tělo.

Máte na závěr nějaké doporučení pro ty, kteří chtějí S Animal Flow začít? Jak by měli postupovat?

Nejdůležitější je chuť se hýbat a učit se něco nového. Když tohle člověk splňuje, může dělat v podstatě cokoli. Doporučuji postupovat trpělivě a opatrně, abyste předešli zranění. Je vhodné vyhledat odborné vedení, a pokud to z jakéhokoli důvodu není možné, tak nespěchat a dobře zapracovat na základech, kam patří i častá péče o zápěstí. S tím také souvisí určité odhodlání. Než se člověk dostane k zábavnějším a složitějším kombinacím, chvilku to trvá – asi jako všechno, co za něco stojí. Vydržte a výsledky se dostaví.

Animal Flow je sport, který u nás není moc rozšířený. My jsme rádi, že Adam nabízí své služby na refcoach. Pokud vás tento sport zaujal, můžete si s Adamem domluvit trénink. Adamův profil naleznete zde.

Chcete víc takových rozhovorů? Dejte nám vědět prostřednictvím sociálních sítí.

Chcete začít sportovat? Najděte trenéra a dejte stop výmluvám.

Najít trenéra
Odebírejte náš newsletter!

Zadejte vaší e-mailovou adresu a my vás budeme průběžně informovat o novinkách ze světa refcoach.