Šerm: Olympijský sport nejen pro gentlemany

 

Šerm: Olympijský sport nejen pro gentlemany

22. 3. 2022 1272×
Rozhovory

Šerm patří mezi nejstarší sporty na olympijských hrách. V roce 2021 z nich Saša Choupenitch přivezl první šermířskou medaili po 113 letech! Jak se historické bojové umění vyvinulo do dnešní verze, kdy a jak s šermem začít a v čem vůbec spočívá trénink? Nejen na to dnes odpověděl trenér sportovního šermu, Michal Roček.

Kdo je Michal Roček?

Michal je trenér šermu z Brna. V Sokole se stará o malé šermíře v přípravce i o seniorské závodníky. Sám se k šermu dostal až na vysoké škole a přestože získal medaili na republikovém šampionátu, byly od začátku jeho ambice zejména trenérské. Zkoumal procesy, techniku i způsoby, jak zkušenosti předávat dál.

K šermu ale Michal nepřišel bez předchozí sportovní průpravy. V mládí se věnoval bojovým sportům a atletice, což mu pomohlo se začátky. Další důkaz, jak přínosná může být atletika pro děti.  

Michale, můžete nám v krátkosti popsat sportovní šerm? Existuje jen jeden druh šermu nebo jich je víc? Jaké jsou třeba disciplíny?

Šerm, jako bojové umění má mnohatisíciletou tradici. Dnešní olympijský sport je dědicem bojových tradic našich předků. V současnosti existují tři specializace: kord, fleret a šavle. Všechny tři jsou si rovny a soutěží se v nich na olympijských hrách jak v soutěži jednotlivců, tak i družstev.

 Co se však liší, to je početní zastoupení sportovců v šermu. Globálně je nejvíce provozovaný kord a až potom fleret a šavle.  

Šerm patří k nejstarším sportům, které se stále drží na novodobých olympijských hrách. Můžete nám říct něco také o jeho historii?

Historicky šlo o bojové umění, které se přirozeně vyvíjelo. Dnes je již přímá linie evropského šermu přerušena. Nicméně se z něj vyvinul sportovní šerm, který znáte z olympiád a mistrovství světa. 

Ale například v Japonsku je kontinuita šermu stále udržována různými školami šermu a mistry bojových umění. V našem prostředí se však stále častěji můžeme setkat s hnutím, které se snaží slávu evropského šermu znovu obnovit. Jsou to borci, kteří studují staré učebnice šermu, rekonstruují techniky šermu a dosáhli při tom významných úspěchů. 

Dá se říci, že v současné době je systém tradičního boje z evropskými zbraněmi zcela rekonstruován a pořádají se v něm soutěže, které mají podobu mistrovství světa. Co je zajímavé, tak tento systém zcela popírá dřívější názor, že středověký šerm byl pouhou silovou záležitostí. Jedná se totiž o velice propracovaný a sofistikovaný soubor účelných bojových technik.

Autor: Martin Indruch

Jak jste se k šermu poprvé dostal a kolik vám bylo let?

K šermu jsem se dostal až velmi pozdě, bylo to na vysoké škole a bylo mi 20 let. Dříve jsem neměl možnost. Pocházím z Litomyšle, kde jsme žádný oddíl neměli. Hned bylo jasné, že se nebudu moci prosadit na mezinárodní úrovni.

Ale šerm mě natolik uchvátil a chtěl jsem u něho zůstat, že jsem své kroky zaměřil na trenérství v šermu a postupem času jsem se vypracoval. Nejvíce mi pomohly zahraniční stáže a studium na budapešťské sportovní univerzitě.      

Možná máme mezi čtenáři nadějné malé šermíře. V kolika letech by se měli pustit do tréninku? Potřebují k šermu něco jiného než odhodlání?

Myslím si, že se šermem je ideální začít v době, kdy děti začínají chodit do školy. V první nebo druhé třídě základní školy. Ale samozřejmě i děti ve věku 10-13 let nemají problém, v tréninku postupují rychleji a mají šanci být i mezinárodně úspěšné. 

Navíc se trefí do období, které kinantropologové nazývají „zlatý věk motoriky“, ve kterém motorické učení probíhá snadno a rychle. Jejich rozumové schopnosti jsou mnohem více připraveny na tak náročný sport, jako je šerm. Zejména pak abstraktní myšlení a představivost jim dovolí dohnat náskok dětí, které začaly dříve.     

Autor: Martin Indruch

Existuje naopak horní věková hranice, kdy už je příliš pozdě s šermem začít?

Horní hranice není vůbec omezena. Jen je potom třeba počítat s tím, aby si zájemci o šerm vhodně zvolili svoje plány a cíle v šermu. Pravděpodobně se bude spíše jednat o pohybovou aktivitu, která nebude zaměřena na výkonnostní nebo vrcholový sport, ale spíše na prožitek, navázání nových sociálních vazeb a radost z toho, jak se budou v tomto obtížném sportu postupně zlepšovat. Možná je jejich pouť zavede, tak jako mě, k roli asistenta nebo i trenéra.       

V čem může být trénink šermu prospěšný? Jde jen o učení se správné techniky?

Šerm je především komplexní sport a správná technika je jen jedna z věcí, kterou musíte nebo byste měli zvládnout. Šerm vám pomůže s tím, jak si zlepšit koncentraci i kondici a také vás učí, jak přechytračit soupeře. Vhodně zvolená taktika či strategie boje je také klíčovým faktorem při zápasu.   

A čím by šermíř měl trénink naopak doplňovat?

Šerm má i své méně prospěšné stránky. Jednou z těch nejzávažnějších jsou i rizika spojená s jednostrannou zátěží. Je nutné kompenzovat zatížení a to buď vhodně zvolenými vyrovnávacími cviky ve speciálních lekcích nebo zařazovat do tréninku – zejména kondice – dostatečně pestré aktivity, které vám pomohou tento dopad zmírnit.     

Co vás na šermu nejvíce baví? Co vás fascinuje a motivuje?

Na šermu mě nejvíce baví to, že každé utkání, každý zápas, byť i tréninkový, je jiný. Musíte se umět přizpůsobit. Zajímavý je také vztah k tréninkové rutině, ta při zápasech neexistuje. Při nácviku techniky naopak zažíváte těžkou rutinu, ale víte, že když tomu více dáte, vaše výkonnost poroste.

V současné době je moje motivace spojena s rolí a cíli trenéra. Snažím se co nejvíce vzdělávat a čerpat mentorskou pomoc od významných autorit našeho sportu a následně přenášet lépe zvládnuté tréninkové postupy na moje svěřence.         

Chcete začít sportovat? Najděte trenéra a dejte stop výmluvám.

Najít trenéra
Odebírejte náš newsletter!

Zadejte vaší e-mailovou adresu a my vás budeme průběžně informovat o novinkách ze světa refcoach.