Tanec jako sport pro děti: 7 benefitů do života

 

Tanec jako sport pro děti: 7 benefitů do života

21. 8. 2022 1441×
Sport pro děti, Tipy na sportování

Přemýšlíte s blížícím se novým školním rokem, do jakých sportů poslat své děti? Určitě by neměl chybět sport, nabídka je naštěstí tak široká, že si vybere každá holka i kluk. Jednou z možností je tanec, který v sobě spojuje pohyb a zábavu. Proč stojí tanec a taneční sporty za zvážení? Čtěte dál.

Je tanec sport?

Když se řekne sport, většina lidí si představí fotbal, basketbal, atletiku nebo hokej. Tanec máme často spojený jen se zábavou a hudbou, ve skutečnosti jde ale o stejně hodnotnou pohybovou aktivitu jako jsou výše zmíněné.

Tanec vyžaduje fyzickou kondici, trénink, koordinaci pohybů a zvládnutí techniky. Existuje mnoho typů sportovního tance, od společenského tance, přes balet až po různé moderní disciplíny, jako je zumba nebo barre cvičení.

Tanec sport
Nutnost trénovat, rozvoj fyzické kondice, mobility, koordinace, flexibility a dalších – tanec rozhodně sportem je

Jaký tanec je nejlepší pro děti

Nedá se říct, že by existoval jeden taneční styl, který je pro děti nejvhodnější. Záleží na jejich věku, povaze, nadání, ale i na tom, co je baví.

  • Balet: Klade velký důraz na přesnost kroků, vyžaduje odhodlání, ale je také skvělým základem pro všechny další styly
  • Jazz: Je energický a přestože vyžaduje mnoho technických dovedností, dá se v něm dobře improvizovat
  • Hip-Hop: Je zábavný, tančí se na populární hudbu a improvizace i kreativita jsou jeho důležitou součástí
  • Stepování: Step je rytmický, energický a skvěle se na něm vyřádí děti, které rády dělají hluk
  • Standardní tanec: Klasické tance vycházející z evropské tradice, jako je waltz, tango, valčík nebo quickstep
  • Latinskoamerické tance: Vysoce emoční tance, které kombinují uvolněnost a dokonalé provedení kroků
  • Taneční sporty: V neposlední řadě se v nyní rozmohly také různé sporty na základě klasických tanečních kroků (například barre vycházející z baletu nebo zumba, ve které se tančí v latinskoamerických rytmech)

Kdy začít s tancem

Nikdy není příliš pozdě ani příliš brzy začít s tancem. Vhodná doba se odvíjí od stylu tance, ale i od cílů, které v něm děti mají. Pro rozvoj motorických schopností a zábavu mohou děti začít tančit v podstatě kdykoliv.

V případě, že se děti chtějí tanci věnovat profesionálně a pustit se do vážnějšího tréninku, vhodný věk je mezi 7 a 9 lety – záleží na jejich vyspělosti. Samozřejmě by v tu chvíli děti již měly mít základy.

Kdy začít s tancem
Na tanec není nikdy příliš pozdě ani příliš brzy

7 benefitů tanečních sportů pro děti 

Sport má mnoho benefitů pro zdraví našich dětí. Je prospěšný z pohledu zdraví, psychologie i sociálních schopností a kladně se odráží do celého budoucího života. 

1. Zlepšení fyzické kondice

Tanec je sport, o tom není pochyb. Záleží samozřejmě na konkrétním typu tance, zpravidla je ale potřeba dobrá kondice, síla a motorické schopnosti. Jde o komplexní pohyb, při kterém děti navíc budují flexibilitu, koordinaci, rovnováhu.

2. Cvičení disciplíny

Tanec vyžaduje, jako většina sportů, soustředění a disciplínu. Bez řádného tréninku děti neuvidí zlepšení, nezvládnou choreografii a tanec bude menší zábava. 

To, co se děti naučí jim vydrží do konce života. Z pohledu samotných pohybů, díky svalové paměti, ale i z pohledu samotného návyku tréninku a píle, jakožto klíči k úspěchu.  

Tip: Tančit s dětmi můžete i doma. Třeba podle taneční lekce od Niki z FITFAB Strong.

3. Začlenění do kolektivu

Taneční lekce bude vaše dítě pravděpodobně brát spolu s dalšími dětmi ze své věkové skupiny a, logicky, s podobnými zájmy. Tanec navíc dětem dává dobrou příležitost sebevyjádření a představení se.

Taneční lekce
Díky tanci děti často získají nejen přátele, ale také koníček na celý život

4. Získání koníčku

Lásku k tanci si děti vybudují snadno a zůstane jim na celý život. Mnoho dospělých, kteří v dětství navštěvovali taneční lekce, se k tanci i po mnoha letech vrací a zapojuje se do lekcí pro dospělé. Naučené kroky pak samozřejmě využívají i v běžném životě – na plesech, svatbách, ale i oslavách.

5. Tanec jako příprava na další sporty

Tanec rozvíjí fyzické schopnosti od síly, přes motorické učení až po rovnováhu. Všechny tyto prvky se dětem budou později hodit i v případě, že se rozhodnou pro jiný sport. 

Tip: V našem posledním rozhovoru se Vasil Ducár svěřil, jak moc mu v boxu pomáhá, že se hýbe od dětství.

6. Získání pohybového návyku

S předchozím bodem souvisí i obecné získání pohybového návyku. V dnešní době, kdy děti i dospělí často upřednostňují digitální technologie před pohybem je důležité lásku ke sportu budovat co nejdříve

Tip: Více si o tématu můžete přečíst v článku Jak vybrat sport pro děti, který je bude skutečně bavit?

7. Tanec podporuje kreativitu

V neposlední řadě, tanec v dětech podporuje kreativní myšlení. Přestože je u většiny stylů důležité pilně trénovat a dodržovat choreografii, při tanci vždy zůstává prostor na sebevyjádření a kreativitu. Rané dětství je navíc pro její rozvoj ideální období.

Street dance

Tančit může každý, koho tanec baví. Jestli máte doma neposedné děti, zvažte jejich přihlášení do tanečních lekcí, vezměte je na zumbu nebo barre. Oslovit můžete některého z našich trenérů na refcoachi. Benefity tance jako sportu jsou nepopiratelné.

Hledáte perfektního trenéra pro vaše dítě? Vyberte si na refcoach!

Najít trenéra
Odebírejte náš newsletter!

Zadejte vaší e-mailovou adresu a my vás budeme průběžně informovat o novinkách ze světa refcoach.