Nejpopulárnější bojové sporty: Kdy s nimi začít a jaké mají benefity?

 

Nejpopulárnější bojové sporty: Kdy s nimi začít a jaké mají benefity?

30. 8. 2022 13647×
Sport pro děti, Tipy na sportování

Bojové sporty spočívají, jak název napovídá, v učení se technice boje s protivníkem. Co vše do skupiny sportů spadá, jaký je rozdíl mezi bojovým uměním a obyčejnou rvačkou a kdy je vhodná doba začít se boji učit? Vše se dozvíte v dnešním článku, ať už bojové sporty zaujaly vás nebo vaše děti.

Co jsou bojové sporty?

Bojové sporty neboli bojové umění zahrnuje například karate, jiu-jitsu, kung-fu nebo také box. Jde o ucelený systém bojových technik a chování v boji s protivníkem. Existují bojové sporty beze zbraně, i se zbraní, jako je tyč, kopí nebo meč.

Právě pravidla, tradice a postupy bojové umění odlišují od běžné potyčky na hřišti. Trénink bojových sportů zpravidla zahrnuje nejen fyzickou přípravu, ale také velký důraz na psychickou disciplínu a snahu porozumět sám sobě i světu kolem sebe.

Cílem je vždy dosáhnout vítězství v souboji. V každém typu bojového umění se ale klade důraz na jinou složku boje, pomocí které bojovník výhry dosáhne. Patří mezi ně například údery, kopy, úchopy, podměty, taktický boj, u určitých sportů také využití zbraní.

Bojové sporty

Jaký bojový sport zvolit

Při volbě bojového sportu hraje roli mnoho aspektů. Mezi ty hlavní patří:

  • Preference útoku nebo obrany
  • Použití zbraní nebo neozbrojený souboj
  • Původ bojového sportu a kulturní kontext
  • upřednostńování určitých bojových technik

V neposlední řadě je důležité také to, jestli je vám sport sympatický, máte motivaci jej trénovat a líbí se vám.

Box, Thaibox a Kickbox

Box, thaibox a kickbox jsou si na první pohled podobné, každý má ale svá specifika. Liší se jejich původ, i jaké části těla v boji využíváte.

  • Box je olympijský sport, ve kterém zápasníci bojují údery pěstmi chráněnými rukavicemi. Údery jsou mířené na horní část těla a stejně tak je na horní část těla zaměřený i trénink. Nohy boxer využívá zejména k rychlému pohybu.
  • Kickbox je oproti boxu komplexnější. V zápase se kromě pěstí využívají také kolena, chodidla, lokty a hlava. Zápasník se také učí všem útokům bránit, trénuje celé tělo a buduje stabilitu. Nevýhodou je, že nezískáte takovou rychlost, jako boxeři.
  • Thajský box vznikl, jak název napovídá, v Thajsku. Stejně jako v kickboxu se využívají i kopy, specifikem thaiboxu je ale klinč – technický zápas v těsné blízkosti.

Poznámka: Existuje mnoho dalších odnoží boxu, všechny je zde ale vypisovat nebudeme.

Kickbox
Kickbox není jen kontaktní bojový sport, ale také oblíbené fitness cvičení

MMA

MMA neboli Mixed Material Arts můžeme do češtiny přeložit jako „smíšená bojová umění“. Právě mix různých bojových stylů si můžete pod názvem představit. V MMA se objevují prvky například francouzského boxu, teakwonda, juda nebo římského zápasu. Právě pro jeho různorodost si u nás MMA v posledních letech získalo velkou popularitu.

Judo

Judo vzniklo v 19. století v Japonsku a bojovníci v něm využívají zejména hody a škrcení. Naopak chybí klasické údery, které si pod pojmem bojové sporty většina lidí představí. Jednou z dovedností, které si v judu osvojíte je správné a bezpečené padání.

Bojové sporty judo
Jednou z nejdůležitějších součástí tréninku juda je naučit se správně padat

Karate

Karate je japonské bojové umění, ve kterém se využívají údery pěstí, otevřenými pěstmi, koleny, lokty a také kopy. V některých stylech uvidíte také držení, házení a další techniky. V tréninku se klade důraz na disciplínu a respekt – k sobě i k protivníkovi.

Tai Chi

Tai Chi neboli Taiji je sport na první pohled připomínající jógu, jde ale o bojové umění. Důležitou součástí je meditativní dýchání a pomalé pohyby vychází z kung-fu.

Brazilské jiu-jitsu

Brazilské jiu jitsu nepoužívá údery a kopy, ale páky a škrcení. Soupeři se pomocí technik, jako jsou shozy, porazy a přehozy snaží navzájem dostat na zem, kde jej drží, než se vzdá. Výhodou je, že výhoda nespočívá v síle a velikosti, ale v dobré technice.

Krav Maga

Krav Maga není tak úplně bojový sport, spíše technika sebeobrany. Na tréninku se naučíte taktiky, které lze využít i v neočekávaných situacích, na které se připravíte psychicky i fyzicky. Oproti klasickým bojovým sportům Krav Maga nevylučuje nekalé techniky, nejdůležitější je zneškodnit protivníka.

Kdy začít trénovat bojové sporty

Každé dítě je jiné a má jinou rychlost vývoje – proto se nedá říct, že by existoval perfektní věk pro trénování bojových sportů. Děti by měly především chápat, co bojové umění znamená a kdy mají techniky využívat.

  • Zároveň samozřejmě záleží na typu bojového umění. Pro nejmenší děti, řekněme od čtyř let, je možné začít trénovat bojové sporty, které jsou vedeny více hrou. 
  • U starších dětí kolem osmi let se obvykle začíná klást větší důraz na pravidla a disciplínu. Děti začínají být cílevědomé a chtějí se zlepšovat a ve sportu posouvat.
  • Teenageři mívají hlubší motivaci chodit na tréninky – o sportu, kterému se budou věnovat se většinou rozhodují sami. Proto je věk kolem 14 let vhodná doba začít brát trénink vážně, když chtějí dělat bojové sporty profesionálně.
  • Jak už jsme ale řekli, ideální věk neexistuje. V rozhovoru s Vasilem Ducárem se můžete dočíst, že sám začal trénovat až na vysoké škole a ještě několik dalších let mu trvalo, než našel svou specializaci.
Bojové sporty a děti
Bojové sporty jsou vhodné i pro malé děti – jen je nutné správně pojmout trénink

5 benefitů: Bojové sporty pro holky i kluky

Mnoho lidí bere tanec jako typický sport pro holky a bojové sporty mají zase spojené s kluky. Ve skutečnosti ale není nejmenší důvod, proč by se kluci nemohli věnovat baletu a holky naopak boxu. Z řady benefitů bojových sportů dokonce dívky čerpají dvojnásob.

1. Disciplína a soustředění

Velmi důležitou součástí tradičních bojových sportů je právě disciplína – bez ní to jednoduše nejde. V souboji je také nutné zapojit stoprocentní soustředění a předvídat pohyby protivníka. 

2. Zlepšení fyzické kondice

Stejně jako u ostatních sportů, bojové umění je skvělé na budování fyzické kondice, zlepšení funkce kardiovaskulárního systému, ale také na koordinaci a balanc.

3. Sebeobrana

Bohužel, přestože bychom si přáli žít ve světě, kde na kluky a holky nečíhá žádné nebezpečí, není tomu tak. Sebeobrana, které se v bojových sportech naučí, se tak může do života hodit. Jistota je jistota.

4. Zvýšení sebevědomí

Spolu se zvládnutím sebeobrany souvisí i zvýšení sebevědomí. Kromě toho se bojové sporty soustředí na správné držení těla a samotná fyzická kondice a síla dokáže se sebevědomím přímo zázraky.

5. Zklidnění mysli

Trénovat bojové sporty může pomoci uvolnit stres a zároveň zklidnit mysl. Děti se soustředí na učení technik a zapomenou tak na stres ve škole i další trápení.

Zaujala vás představa pustit se do tréninku bojových umění nebo na bojové sporty poslat své děti? Vyberte si z mnoha trenérů u nás na refcoachi a první lekci můžete mít třeba hned zítra.

Hledáte perfektního trenéra pro vaše dítě? Vyberte si na refcoach!

Najít trenéra
Odebírejte náš newsletter!

Zadejte vaší e-mailovou adresu a my vás budeme průběžně informovat o novinkách ze světa refcoach.